Vellidt idealist tager over

Med Jonas Gahr Støre får Arbejderpartiet i Norge en formand, der er mindre pragmatisk end forgængeren Jens Stoltenberg

Jonas Gahr Støre, kommende formand for Arbejderpartiet i Norge fotograferet foran en række af partiets tidligere formænd.
Jonas Gahr Støre, kommende formand for Arbejderpartiet i Norge fotograferet foran en række af partiets tidligere formænd. Foto: Berit Roald/NTB/Scanpix

Habil skiløber. Far til tre. Tidligere udenrigsminister gennem syv år.

Det er nogle af kendetegnene ved Jonas Gahr Støre, ny formand for Norges største parti, Arbejderpartiet. Da det blev klart, at Jens Stoltenberg forlader norsk politik for at blive ny generalsekretær for Nato åbnede det for et skifte hos det socialdemokratiske parti, og få er blevet overrasket over, at Stoltenbergs mangeårige fortrolige nu overtager formandsposten. 53-årige Gahr Støre har selv erklæret sig ydmyg og stolt over, at alle 19 valgkredse står bag ham. Samtidig varsler han en ny kurs, og han har forsøgt at afvise de uundgåelige sammenligninger med Stoltenberg.

Lighederne er mange, for ligesom sin forgænger er Gahr Støre en af Norges mest vellidte politikere, han er født ind i en privilegeret familie, hvor pengene kom fra skibsfart, og han er en dygtig retoriker. Men hvor Stoltenberg samlede store dele af magten i partiet i en lille kreds rundt om sig, peger politiske analytikere på, at Gahr Støre vil have en mere inkluderende ledelsesstil med større åbenhed. Det er en velvalgt strategi både for at undgå beskyldninger om nepotisme og lukkethed, og fordi Gahr Støre modsat Stoltenberg ikke har en livslang politisk erfaring.

Han engagerede sig først i politik som voksen og meldte sig ind i Arbejderpartiet for 19 år siden. Siden har han fungeret som først udenrigsminister og siden sundhedsminister, og i de senere år har han særligt fokuseret på klimapolitik, som i Norge er knyttet tæt sammen med finanspolitik. Han har foreslået at stoppe den statsejede oliefonds investeringer i kulindustrien og i stedet satse på naturvenlige energikilder som gas og vindkraft. Flere eksperter peger på, at med Gahr Støre ved roret vil Arbejderpartiet definere sig som et mere miljøvenligt parti, der tager større ansvar for kommende generationer. Det kan skaffe ham fjender i Norge, hvor olien har gjort landet utroligt rigt.

Hvor Stoltenberg er pragmatikeren, er Gahr Støre idealisten, som ikke vil være bange for at tage tæsk fra olieindustrien. Mens Stoltenberg var kendt for at indlede møder med at fremlægge tal og grafer for sine kolleger, er Gahr Støre mere fokuseret på de store linjer om, hvor samfundet er på vej hen. Han er kendt som en tydelig leder, løsningsorienteret og vedholdende, hvad angår hans egne visioner for Norge.

Gahr Støre er uddannet i statskundskab, og inden han trådte ind på Stortinget, var han generalsekretær i Norges Røde Kors. Han er gift med sociolog Marit Slagvold, og de har sammen tre børn. Jonas Gahr Støre overtager formelt formandsposten ved et ekstraordinært landsmøde i partiet den 14. juni.