De lave forventningers pavebesøg

På pavens kommende besøg i Mellemøsten er meget valgt fra, og det frustrerer de lokale kristne. Palæstinensere glæder sig over besøg i Betlehem

Palæstinensiske arbejdere sætter en plakat op med pave Frans og den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas, forud for pavens besøg.
Palæstinensiske arbejdere sætter en plakat op med pave Frans og den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas, forud for pavens besøg. . Foto: Ahmad Gharabli/AFP/Scanpix.

Analytikere i Mellemøsten antyder, at grunden til, at pave Frans kommende besøg i regionen fra på lørdag er skåret ned til mindre end tre hele dage, er enkel:

Pave Frans er mere populær end sine forgængere blandt jøder og muslimer. Derfor skal han ikke bruge tid på at reparere på et anspændt forhold eller gøre op med fortidens spøgelser. I modsætning til pave Johannes Paul II og Benedikt XVI, er pave Frans ikke af euro-pæisk herkomst. En detalje, der for mange jøder sletter det anstrengte forhold, mange havde til Benedikts personlige fortid. For muslimer er pave Frans også lettere at fordøje, fordi han ikke har fornærmet med bemærkninger om islam, og fordi han ikke symboliserer den katolske kirkes sammenstød med den muslimske verden på samme måde som tidligere, europæ-iske paver.

De helligdomme, som paven skal besøge i Jerusalem, er i dagene op til besøget blevet gjort til befæstede og svært bevogtede bygninger. Jødiske ekstremister har i løbet af de seneste uger skrevet skældsord mod kristne på en række kirker i Jerusalem, og politiet i byen synes at behandle pavens besøg ud fra en naturligt frygt for, at de samme jødiske ekstremister kan tænkes at slå til under pavens officielle besøg.

Israels politikere har mere fokus på, at pavens besøg vil føje hele 10 procent til det i forvejen rekordhøje antal turister, der har besøgt landet i 2014. For politikerne er det generelt et uproblematisk besøg. Paven kommer ikke for at blande sig i fredsprocessen mellem Israel og palæstinenserne. Han ventes ikke at prædike moral eller kritisere Israels besættelse. Derfor ser det officielle Israel frem til hans ankomst, der samtidig finder sted, lige inden præsident Shimon Peres træder tilbage. Ifølge israelske kilder har Peres nærmest plaget pave Frans om at komme på besøg, siden sidstnævnte tiltrådte posten som den katolske kirkes overhoved sidste år. Nu lykkes det, og Peres taler om den enorme betydning, det har for forholdet mellem de tre monoteistiske religioner. Dette til trods for besøgets korte varighed.

Glæden over pavens besøg deles af palæstinenserne. Han skal holde en offentlig gudstjeneste i Betlehem, og Det Palæstinensiske Selvstyres forskellige talsmænd nævner allerede besøget som en støtte til den palæstinen-siske kamp for retfærdighed. Men det svindende antal kristne i selvstyret har svært ved at få øje på, hvordan pavens besøg skal hjælpe med at rette op på den flerårige tendens, at kristne forlader selvstyret og andre dele af Mellemøsten. Kritik lyder også fra det kristne mindretal i Galilæa-området. I modsætning til de to tidligere paver, vil pave Frans hverken besøge Genesaret Sø eller Nazaret.

Den katolske præst David Neuhaus ser pavens besøg som meget positivt. Han håber at høre vise ord fra paven, der kan hjælpe Israel og palæstinenserne med at slutte fred. Men også David Neuhaus kommenterer besøgets meget korte varighed:.

”Jeg håber, han vil komme igen på et senere tidspunkt, så han også får mulighed for at møde de troende.”