Prøv avisen
Portræt

PORTRÆT: En velforberedt kronprins tager over i Spanien

Som søn af kong Juan Carlos og dronning Sofia skal Felipe nu overtage tronen i Spanien

I en alder af 46 år er kronprins Felipe klar til at overtage den spanske trone efter sin far, Juan Carlos.

Spanierne har store forventninger til deres kommende konge, den 46-årige kronprins Felipe de Borbon, som de snart kan kalde Felipe VI.

Den næsten to meter høje tidligere OL-sejlsportsmand bliver ny regent med et generalieblad, der er ubesmittet af de skandaler, som de senere år har rystet det spanske kongehus.

Felipe er veluddannet, har stor erfaring med at stå i offentlighedens søgelys, og er også rent personlighedsmæssigt den rette til at løfte arven efter sin far, lyder skudsmålet fra regeringen i Madrid.

- Han er en solid garanti for, at han kan indfrie forventningerne i sit embede som statschef. Det er jeg fuldstændig overbevist om, siger den spanske premierminister, Mariano Rajoy, mandag ifølge nyhedsbureauet dpa.

Som søn af kong Juan Carlos og dronning Sofia blev Felipe født som prins mere af navn end af gavn. Men da faren blev udråbt til konge efter general Francos død i 1975, blev den ofte smilende, men også lidt reserverede Felipe kronprins.

- Kongens omdømme er blevet skadet, mens prinsens omdømme er blevet konsolideret. Han fremstår som en velforberedt person, der kan tage tøjlerne og lede staten når som helst, siger en ekspert i forfatningsret ved Uned-universitetet, Antonio Torres del Moral.

Kronprinsens livsstil fremstår som forholdsvist beskeden i forhold til livet ved hoffet.

Felipe og hans kone Letizia, en fraskilt tv-journalist, som han blev gift med i maj 2004, er ofte blevet set i almindelige biografer og butikscentre i Madrid.

Parret har to døtre, prinsesse Leonor, der blev født 31. oktober 2005, og som er nummer to i tronfølgen efter sin far. Hendes lillesøster Sofia er født 29. april 2007.

Kronprinsen har to ældre søstre, men i henhold til forfatningen fra 1978 er det Felipe, som skal arve tronen som kongens eneste søn. I 1977, da han var ni år gammel, fik han titlen Prinsen af Asturien. Titlen følger de spanske tronarvinger.

Kort efter sin 13-års fødselsdag stod Felipe ved sin fars side 23. februar 1981, da soldater tog kontrollen med parlamentet og skød hen over hovederne på parlamentarikerne under et kupforsøg.

Som voksen læste kronprinsen et år i Canada, inden han fik en treårig uddannelse på et militærakademi. Prinsen har også studeret international politik på Georgetown Universitetet i USA.

Som sin far er Felipe en ivrig sejlsportsmand, og han var med på Spaniens OL-hold ved De Olympiske Lege i Barcelona i 1992, hvor han endte på sjettepladsen i Soling-klassen.