Monarker er ikke længere fredede

Spaniens kong Juan Carlos tilbage-træden viser, at kongelige ikke længere kan ryste store skandaler af sig

Demonstration på Puerta del Sol-pladsen i Madrid i går mandag d. 2. juli. Demonstranterne krævede monarkiets afskaffelse og en ny spansk republik.
Demonstration på Puerta del Sol-pladsen i Madrid i går mandag d. 2. juli. Demonstranterne krævede monarkiets afskaffelse og en ny spansk republik. Foto: Scanpix/Antonio Navia.

Statsoverhoveder sidder ikke længere på tronen på livstid. I går annoncerede Spaniens kong Juan Carlos, at han abdicerer og overlader tronen til kronprins Felipe.

Det er den tredje europæiske monark, som forlader tronen på lidt over et år. Først trådte dronning Beatrix af Nederlandene tilbage i april sidste år, i juli var det så Albert II af Belgien, som trådte tilbage. Men der er stor forskel på baggrunden.

”I Spanien var kongen involveret i et jagtuheld og havde en elskerinde. I Belgien var problemet, at kongen blandede sig for meget i politik i landet, som i forvejen har to splittede befolkningsgrupper. Her i Holland var der ikke tilsvarende problemer, og dronning Beatrix nød stor tillid. Men vi har en tradition for, at monarker selv abdicerer,” forklarer Etinne Glebbeek, der er hofreporter ved tv-stationen NOS det hollandske svar på DR.

Ian Shapiro, der er forfatter, kommentator og ekspert i kongelige samleobjekter, peger på, at medierne i dag går meget tættere på kongehusene end tidligere.

”Vi ser et skift, og der er et meget større pres fra medierne. For 500 år siden ville man få hugget hovedet af for at viderebringe sådanne historier. Men vi er i en anderledes verden, og de dage, hvor kongehuse var fredede, er ovre,” siger Ian Shapiro, som videre peger på, at pave Benedikt XVI abdicerede sidste år.

”Vi skal ikke overse, hvor signifikant det var, og paven var jo også monark på en måde,” siger Ian Shapiro, som dog har mere end svært ved at se noget tilsvarende ske i Storbritannien.

”Vi ser her et gradvist skifte i opgaver fra monarken til tronfølgeren. Men dronning Elizabeth vil holde fast i alle de store opgaver som statsbesøg og åbningen af parlamentet. Men at gå helt på pension kan ikke komme på tale. Vi har stadig spøgelset fra Edward VIII, som svæver over os,” fremhæver Ian Shapiro med henvisning til kongen, som i 1936 valgte at frasige sig tronen for at blive gift med den fraskilte Wallis Simpson.

Lignende demonstrationer fandt sted i den nordlige by Oviedo.
Lignende demonstrationer fandt sted i den nordlige by Oviedo. Foto: Eloy Alonso/Scanpix