Oversvømmelser bringer makabre fund med sig

De voldsomme oversvømmelser har ført til fund af blandt andet ukendte grave, som sættes i forbindelse til den etniske udrensning, som fandt sted under krigeni det gamle Jugoslavien.
De voldsomme oversvømmelser har ført til fund af blandt andet ukendte grave, som sættes i forbindelse til den etniske udrensning, som fandt sted under krigeni det gamle Jugoslavien. Foto: Scanpix.

Da vandstanden i Bosna-floden i det centrale Bosnien begyndte at falde efter de voldsomme oversvømmelser i maj, stak der både menneskeknogler, kranier og private våbenlagre op af mudderet. De enorme vandmængder har ganske enkelt eroderet, gravet og spulet millioner af tons jord, sand og sten væk og fjernet hele flodbredder.

Det skriver internetavisen Balkan Insight.

Dermed er et par ukendte grave blevet blotlagt nær byerne Doboj og Maglaj. Under krigene på Balkan fra 1991 til 1995 blev de to byer i sommeren 1992 løbet over ende af bosnisk-serbiske styrker, som derefter gennemførte brutale etniske udrensninger af den lokale befolkning. Flere af byernes beboere har siden været savnet.

”Der er fundet et kranium og dele af et menneskeligt skelet. Vi vil nu bede myndighederne om at foretage en udgravning på stedet,” siger Lejla Cengic fra Bosniens Kontor for Forsvundne Personer.

Stedet bliver bevogtet af politiet, indtil udgravningerne går i gang.

Også et andet sted i området er der fundet skeletrester. Indtil videre har det ikke været muligt at slå fast, om det drejer sig om et enkelt eller flere ofre i hvert af de to fundsteder.

I det nordlige Bosnien er der dukket en lang række private våbenlagre op, efter at vandet trak sig tilbage. Det ene nær byen Samac. Lagrene indeholder både anti-tank våben, håndgranater og skydevåben.

”Det her viser tydeligt, at folk har gemt våben og sprængstoffer nær deres hjem,” siger Esad Aletic, der er ansat i Bosniens minerydningsmyndighed, MAC.

Han tilføjer, at man flere steder har fundet ueksploderede granater på lossepladser. Folk har ganske enkelt benyttet sig af lejligheden til at slippe af med deres farlige lagre.

Den bosniske avis Nezavisne Novine har rapporteret om tilsvarende fund af sprængstoffer og våben i en lang række byer i det nordlige og nordvestlige Bosnien. Det drejer sig om byer med både serbisk og bosniakisk flertal. I Doboj alene er der fundet over 50 lagre.

Fundene understreger, at mange indbyggere ikke følte sig overbevist om, at krigen ville slutte med den såkaldte Dayton-fredsaftale i 1995.

Eksperter skønner, at den største fare fra krigens efterladenskaber udgøres af minefelter, der er revet med af vandmasserne og muligvis spredt ud over store områder. USA har sendt et hold eksperter af sted til Balkan for at hjælpe de lokale myndigheder med at finde og uskadeliggøre minerne. Ingen af de forsvundne miner er dukket op endnu.

Oversvømmelserne på Balkan er de værste i 120 år og har ramt både Kroatien, Bosnien og Serbien.