FN: 50.000 børn trues af sult og sygdomme i Sydsudan

Verdensorganisationen appellerer om nødhjælp for milliarder til Sydsudan, hvor situationen forværres.

FN advarer om, at titusindvis af børn i Sydsudan kan dø af sult, hvis omverdenen ikke reagerer, og verdensorganisationen appellerer om mere end en milliard dollar (over 5,5 milliard kroner) til nødhjælp til ofrene for borgerkrigen i landet.

Kampe, der brød ud i december, har fordrevet 1,5 millioner mennesker fra deres hjem, og syv millioner trues af sygdomme og hungersnød, siger Toby Lanzer, som er FN's Humanitære Koordinator i Sydsudan.

- Medmindre kampene indstilles, og folk kan vende tilbage til deres hjem og genoptage deres arbejde, vil situationen blive forværret, siger Lanzer, der har fremlagt FN-planer om at hjælpe 3,8 millioner af ofrene.

FN's højkommissær for menneskerettigheder, Navi Pillay, har placeret skylden for etnisk motiverede drab, forsvindinger, voldtægter og andre krænkelser af menneskerettighederne hos præsident Salva Kiir for den siddende regering og den tidligere vicepræsident Riek Machar, som leder den væbnede opposition.

Nabolandene har truet parterne med sanktioner.

Lanzer siger, at regntiden har forværret forholdene.

- Kolera er brudt ud, og malaria hærger. Mange børn er fejlernærede. Millioner mangler medicin, mad, rent vand, snittet og telte, understreger han.

En ny rapport fra FN siger, at til december kan det ventes, at 1,5 millioner mennesker vil være flygtet internt i Sydsudan, mens over 835.000 vil have søgt tilflugt i andre lande.

De krigende parter har i en række tilfælde blokeret for nødhjælpsoperationer i de hårdest ramte områder.