Prøv avisen

På tærsklen til en ny intifada

Israel har tidligere løsladt flere end 1000 palæstinensiske fanger til gengæld for frigivelse af kidnappede israelere. Kidnapninger anses for at være Israels blødeste punkt, fordi der både er konsensus omkring nødvendigheden i at betale en pris for frigivelsen, men også, at den høje pris skaber præcedens og i sidste ende resulterer i nye kidnapninger. Foto: EPA/JIM HOLLANDER Foto: JIM HOLLANDER/ Denmark

Kidnapningen af tre israelske jøder bringer Israel og palæstinenserne i en farlig situation, hvor der ikke er langt til endnu en voldscyklus

Uroen bobler lige under overfladen:

Stenkast mod toget i Jerusalem og israelske biler på indfaldsvejene til byen. Voldsudbrud efter fredagsbønnen på Tempelbjerget.

Israel indkalder reservesoldater for at intensivere eftersøgningen af tre kidnappede jødiske teenagere, samtidig med at byen Hebron er omringet af israelske soldater og ramt af et strengt udgangsforbud.

Hamas opfordrer palæstinenserne til at igangsætte endnu en intifada.

Kidnapningen, der foregik torsdag aften, kommer få uger efter fredsforhandlingernes sammenbrud og oprettelse af en palæstinensisk samlingsregering mellem Hamas, der kontrollerer Gaza, og Selvstyret i Ramallah på Vestbredden.

Israel peger på Hamas som ansvarlig for kidnapningen, men placerer også medansvar hos Selvstyrets præsident, Mahmoud Abbas.

”Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, udnytter kidnapningen på den mest kyniske måde til at optrappe situationen over for Det Palæstinensiske Selvstyre, selvom Selvstyrets efterretningstjeneste gør alt, hvad den kan for at hjælpe i eftersøgningen af de tre israelere,” siger en talsmand for Mahmoud Abbas' kontor.

Men Benjamin Netanyahu, der har isoleret Israel som den eneste modstander af den nye palæstinensiske regering, langer både ud efter Hamas og Mahmoud Abbas. Flere israelske ministre siger, at kidnapningen er et direkte resultat af den nye palæstinensiske samlingsregering, og boligminister Uri Ariel har som straf for kidnapningen annulleret et tiltag til at sluse flere palæstinensere ind i den israelske byggesektor.

Benjamin Netanyahu siger, at Israel vil bruge alle midler til at finde de tre teenagere, som i øjeblikket formodes at være i Hamas' fangenskab.

Den israelske højrefløj opfordrer Netanyahu til at knuse Det Palæstinensiske Selvstyre og straffe både Hamas og Fatah med omfattende militær styrke.

”Israel bør give følgende ultimatum: hvis ikke drengene bliver leveret tilbage sunde og raske inden for 24 timer, så vil alle top-medlemmer af Fatah og Hamas blive myrdet,” siger David Rubin, der er tidligere borgmester i den jødiske bosættelse Shilo på Vestbredden.

Hamas latterliggør Netanyahus beskyldninger om, at det er Hamas, der har udført kidnapningen af de tre israelere. Men i praksis opfører og udtaler Hamas' aktivister i Gaza og på Vestbredden sig, som om det er Hamas' aktion.

Israel frygter, at de tre teenagere er blevet smuglet ud af Vestbredden til Jordan, Sinai eller Gaza, fordi det vil gøre en eventuel redningsaktion meget vanskelig, hvis ikke umulig. Sent i går sagde israelske kilder, at der er visse fremskridt i efterforskningen, dog uden at gå i detaljer.

Israel har tidligere løsladt flere end 1000 palæstinensiske fanger til gengæld for frigivelse af kidnappede israelere. Kidnapninger anses for at være Israels blødeste punkt, fordi der både er konsensus omkring nødvendigheden i at betale en pris for frigivelsen, men også, at den høje pris skaber præcedens og i sidste ende resulterer i nye kidnapninger.