Prøv avisen
Nyheds-analyse

Iran vil føre Syrien-strategi i Irak

Siden fredag i sidste uge har Qassem Suleimani opholdt sig i Bagdad for at skabe grundlaget for den operation, der skal redde Nouri al-Maliki (billede). Foto: Ho

Irans plan er at indsætte præstestyrets al-Quds-styrker for at redde den irakiske premier-minister, Nouri al-Maliki, nøjagtig som man reddede Syriens præsident Bashar al-Assad

Det er ikke noget tilfælde, at Qassem Suleimani, lederen af Irans al-Quds-styrker, tog flyet fra Damaskus til Bagdad i sidste uge. Siden 2013 har han været hjernen bag den militære vending til fordel for Bashar al-Assad, Syriens præsident. Nu skal hans hjælp bruges til at redde den irakiske premierminister, Nouri al-Maliki.

Konklusionen er, at den sekteriske krig i Syrien også vil komme til at præge Irak. Sunnimuslimske jihadister vil kæmpe mod shiamuslimske militser og velorganiserede militærenheder fra det shiamuslimske præstestyre i Iran.

For Irans vedkommende er fjenden den samme som i Syrien. Den islamistiske Isil-gruppe, der i løbet af den seneste uge har erobret store landområder i Iraks Nineveh-provins, er den gruppe, der i begyndelsen af 2013 truede Bashar al-Assads styre i Syrien. Bashar al-Assad overlevede truslen fra Isil med Irans hjælp. Det var al-Quds-styrkerne fra den revolutionære garde, der vendte den syriske krig til Assads fordel sammen med Hizbollah og frivillige shiakrigere fra Sadr-militsen i Irak.

Siden fredag i sidste uge har Qassem Suleimani opholdt sig i Bagdad for at skabe grundlaget for den operation, der skal redde Nouri al-Maliki. Iran har indset, at den irakiske hær er for svag til at svare igen. USA vil ikke blande sig direkte, og derfor er der skabt frit spil for Irans revolutionære garde. Shia-muslimske frivillige bliver i øjeblikket organiseret og klargjort til kamp. Enheder fra Quds-styrkerne flyves ind fra Iran direkte til Bagdad, mens andre sendes via det nordlige Irak.

Qassem Suleimani har gode chancer for at bremse Isils fremmarch med støtte fra Hizbollah og forskellige shiamilitser. Chancen for at vinde er mindre, lige som i Syrien, hvor oppositionens fordel er vendt til en uafgjort situation med enkelte fordele til Assads styre.

Derfor peger den seneste uges udvikling i Irak mod en langvarig konflikt, hvor de nationale grænser mellem Syrien og Irak udviskes, og hvor kernen i stedet bliver den nyere histories største sammenstød mellem shia- og sunniislam.

Andre læser lige nu