Prøv avisen

Kenyas kirker hyrer private sikkerhedsfirmaer

Flere kenyanske kirker har nu tilknyttet bevæbnede sikker-hedsfolk til at beskytte kirken og kirkegængerne. Foto: Daniel Irungu/EPA/Scanpix

Efter en række drab på præster og imamer frygter de kristne menigheder nu så meget for deres sikkerhed, at de har ansat bevæbnede vagter

Efter forgæves at have anmodet den kenyanske regering om beskyttelse vælger kristne menigheder i Kenya nu selv at ansætte private bevæbnede sikkerhedsfolk til at beskytte kirken og kirkegængerne.

Allerede i november sidste år appellerede en række præster til regeringen om at blive udstyret med våben til selvforsvar, fordi de ikke længere følte sig i sikkerhed under gudstjenesterne eller i det daglige arbejde i kirken. Regeringen imødekom dog ikke kirkernes anmodning, og derfor tør de nu, ifølge den kenyanske avis The Star, ikke andet end at ty til private sikkerhedsfirmaer. Det er den samstemmende melding fra den katolske biskop Corne-lius Korir og biskop i den anglikanske kirke, Church of Kenya, Christopher Ruto.

”Vi betaler store summer til sikkerhedsforanstaltninger i kirkerne, fordi vi ikke kan løbe den risiko, at vores menigheder bliver dræbt,” siger Cornelius Korir.

Han henviser dermed til den række af formodede gengældelses- og terrordrab på såvel præster som imamer, der har fundet sted i Kenya i løbet af de seneste godt to år. Senest blev seks dræbt og 21 såret, da hætteklædte bevæbnede mænd i slutningen af marts angreb en kirke i kystbyen Likoni under søndagsgudstjenesten og skød løs på den kristne menighed.

Måneden før blev en præst dræbt om natten, mens han holdt vagt ved en kirke. Nogle måneder før blev en præst skudt under forberedelserne til en bibelstudiekreds, og sammenlagt tre imamer er blevet skudt og dræbt i løbet af de seneste to år. Som følge af drabene er situationen mellem kristne og muslimer, især i kystbyen Mombasa, mere anspændt end længe.

Christopher Ruto appellerer til, at den kenyanske regering tager ”de nødvendige forholdsregler” for at genetablere sikkerheden for kristne og muslimer i landet.

”Vi har alle brug for et trygt land, for at vi kan engagere os i udviklingen. Regeringen skulle investere mere i kenyanernes sikkerhed,” sagde han, ifølge den kenyanske avis The Star, for nylig ved en gudstjeneste i Eldoret.

Også præsterne i Mombasa efterlyser øget sikkerhed ifølge kenyanske The Morning Star News.

”Vi præster i Mombasa lever i frygt, fordi vi bliver udryddet en efter en. Vi beder til, at kirken vil overleve disse angreb,” siger en præst, der ønsker at være anonym af frygt for repressalier.