Isil fortsætter blodig offensiv

En række nye byer i Irak faldt i går i hænderne på den islamistiske oprørsgruppe Isil

Irakiske specialstyrker på jagt efter medlemmer af Isil i Ramadi.
Irakiske specialstyrker på jagt efter medlemmer af Isil i Ramadi. . Foto: Reuters/Scanpix.

Den militante sunnimuslimske oprørsgruppe Isil kunne i går hejse sit sorte flag i yderligere tre irakiske byer.

Byerne Rawa, Ana og Rutba har dermed lidt samme skæbne som en række andre byer i Irak, hvor gruppen Islamisk Stat i Irak og Levanten (Isil) har taget magten og drevet regeringens militærtropper væk.

En embedsmand fra Iraks militære efterretningstjeneste bekræftede Isils ekspansion til byerne, der ligger i den vestlige Anbar-provins, og oplyste ifølge Reuters, at oprørsgruppen indtog byerne uden modstand fra militæret.

Militærtalsmand Qassim al-Moussawa understregede dog, at der var tale om et “strategisk træk” fra irakernes side.

”Tilbagetrækningen af tropperne (fra byerne, red.) skete for at sikre kontrol og omgruppere tropperne,” sagde han til journalister i hovedstaden Bagdad.

Mens det internationale samfund anser den eskalerende og blodige konflikt i Irak som religiøs mellem sunni- og shiamuslimer, afviser Irans åndelige leder, ayatollah Ali Khamenei, at det er tilfældet.

”De amerikanske myndigheder forsøger at fremstille konflikten som en sekterisk krig, men det der sker i Irak er ikke en krig mellem shiitter og sunnier,” sagde Khamenei og tilføjede:

”USA søger et Irak under dets overherredømme styret af sine lakajer.”

Khamenei, der har det sidste ord i alle Irans statslige anliggender, udtrykte samtidig stærk modstand mod en amerikansk intervention i Irak.

”Vi tager kraftig afstand til USA's og andre landes indgriben i Irak. Vi støtter det ikke, fordi vi tror på, at den irakiske regering, nationen og de religiøse autoriteter er i stand til at gøre en ende på oprøret. Og med Guds vilje, vil det lykkes dem,” sagde Khamenei ifølge nyhedsbureauet IRNA.

Konflikten i Irak handler ifølge Irans åndelige leder om en kamp mellem de irakere, der ønsker et Irak i amerikanernes hjørne og dem, der kæmper for uafhængighed. Washingtons formål med at sende hjælp til Irak er derfor ifølge Khamenei at fastholde kontrollen med landet.

Den amerikanske præsident, Barack Obama, oplyste i torsdags, at USA er parat til at sende op mod 300 militære rådgivere til Irak sammen med militært udstyr til de irakiske sikkerhedsstyrker.

Krisen i Irak er samtidig på dagsordenen på den amerikanske udenrigsminister John Kerrys rundtur i Mellemøsten og Europa.

I går landede han på overraskelsesbesøg i Egypten, og her blev der ikke lagt skjul på, at situationen i Irak ville blive et diskussionsemne mellem ham og præsident Abdel Fattah al-Sisi.

Blandt andet hvilken indflydelse konflikten kan få på olieforsyningen.

I den seneste tid har Isil sat sig på en række byer, herunder millionbyen Mosul, hvilket har udløst en flygtningebølge på en halv million.

Natten til i lørdags indtog Isil en vigtig grænsepost mellem Irak og Syrien. Det nyvundne territorium giver oprørsgruppen mulighed for at transportere tungere våben mellem de to lande.