Hvert tiende land straffer konvertitter

Kristen konvertits uvisse skæbne i Sudan belyser den globale udbredelse af antifrafaldslove

Anklager om frafald bruges ifølge eksperter i religionsfrihed ofte af regeringer som et dække for at undertrykke kritiske stemmer eller for at bejle til konservative religiøse grupperinger.
Anklager om frafald bruges ifølge eksperter i religionsfrihed ofte af regeringer som et dække for at undertrykke kritiske stemmer eller for at bejle til konservative religiøse grupperinger. Foto: .

Frafald fra statsreligionen kan i en tiendedel af verdens lande udløse straffe, der kan rangere i hårdhed fra beskedne bøder til henrettelse. Det viser en analyse fra den amerikanske forskningsgruppe Pew Research Center, der fastslår, at 11 procent af verdens lande og territorier i dag kriminaliserer frafald. Samtlige af de pågældende lande er muslimske.

Blandt disse er Sudan, hvor den 27-årige kvinde Meriam Yahia Ibrahim sent i mandags blev løsladt, efter at en appeldomstol omstødte hendes dødsdom for ægteskab med en kristen mand og frafald fra islam.

Meriam Yahia Ibrahims skæbne er imidlertid stadig uvis, da hun ifølge den amerikanske tv-station NBC News blev anholdt i hovedstaden Khartoums lufthavn i går, mens hun forsøgte at forlade landet sammen med sin mand, den amerikanske statsborger Daniel Wani, og deres to børn.

Ved redaktionens afslutning i går var der ingen yderligere oplysninger om, hvorvidt hun atter er sigtet for en forbrydelse.

Ifølge analysen fra Pew Research Center er antifrafaldslove mest udbredte i Mellemøsten og Nordafrika, men findes også i straffeloven i muslimske lande i Asien og i Afrika syd for Sahara.

”Frafald og blasfemi kan for mange mennesker synes at være historiske artefakter. Men i dusinvis af lande verden over består love mod blasfemi og frafald selv i dag,” skriver Angelina Theodorou, der er forfatter til analysen.

Sudan er et af otte lande, hvor frafald er en forbrydelse, der udtrykkeligt indebærer dødsstraffen. Ifølge en rapport fra USA's nationalbibliotek, Library of Congress, er strafferammen i alle otte lande imidlertid oftest mildere, og kun to personer vides at være dømt til døden for frafald i nyere tid. Den ene er Meriam Yahia Ibrahim i Sudan, og den anden er en kristen mand i Iran, Medhi Dibaj, hvis dom fra 1994 aldrig blev ført ud i livet, men som blot fem måneder efter sin løsladelse blev fundet myrdet i en park i Teheran.

Ifølge USA's udenrigsministerium er Iran til dato det eneste land, der med sikkerhed har henrettet en person for frafald. Det skete senest i 1990, da den kristne præst Hossein Soodmand blev hængt i byen Mashad, efter at han afviste at indgå en handel, hvor han kunne redde sit liv ved at undsige sig kristendommen og konvertere til islam.

Den seneste opsigtsvækkende sag fra Iran omhandler den kristne præst Yousef Nadarkhani, der i 2012 blev frikendt for anklager om frafald, der ville have kostet ham døden, og i stedet idømt tre års fængselsstraf for at forkynde kristendommen til muslimer.

Anklager om frafald bruges ifølge eksperter i religionsfrihed ofte af regeringer som et dække for at undertrykke kritiske stemmer eller for at bejle til konservative religiøse grupperinger. Det sidste er eksempelvis tilfældet med Sudans forfølgelse af Meriam Yahia Ibrahim, siger Mohamed Gilan, der er ekspert i muslimsk retsvidenskab og tilknyttet Victoria University i Canada.”Straffen har kun lidt at gøre med religion og tjener som en politisk distraktion. Dette er en snedig manøvre fra den sudanesiske regime for at optræde som 'islams forsvarere' for at vende opmærksomheden fra dens korruption,” siger han til tv-stationen al-Jazeera.