Mange omskæringer i svensk skole skaber debat

Myndigheder vil hjælpe udenlandske forældre, så de kan modstå krav om omskæring af døtre

”Da jeg hørte det for flere år siden, følte jeg, at det var meget integritetskrænkende, men da forstod jeg ikke omfanget af det her,” siger Ann-Christin Johansson.
”Da jeg hørte det for flere år siden, følte jeg, at det var meget integritetskrænkende, men da forstod jeg ikke omfanget af det her,” siger Ann-Christin Johansson.

I efteråret 2013 startede den svenske regering et pilotprojekt i den svenske by Norrköping for at forhindre, at piger med udenlandsk baggrund i Sverige bliver omskåret. Efter at man har opdaget, at samtlige 30 piger i en skoleklasse var blevet omskåret, har der rejst sig en større debat om, hvad man kan gøre for at forhindre det ulovlige indgreb, som typisk bliver foretaget i sommerferien, når pigerne er på rejse til deres hjemlande.

Overgrebene blev opdaget af skolesundhedsplejen gennem sundhedssamtaler, hvor spørgsmål vedrørende omskæring var med, og det er sådan, det høje antal af omskårede skolepiger nu er kommet frem. I pilotprojektet, som skal forhindre kvindelig omskæring, er der indtil nu opdaget 60 tilfælde alle opdaget af skolesundhedsplejen. I den klasse hvor samtlige 30 piger var omskåret, opdagede man, at 28 af dem havde været udsat for en særligt voldsom omskærelse hvor klitoris og de indre og ydre skamlæber skæres væk inden underlivet syes sammen. Tilbage er kun en lille åbning.

”Det er en skamfuld alarmklokke for os alle,” siger Juno Blom, chef for amtsstyrelsens sociale enhed til den svenske avis Expressen.

”Jeg får ondt i maven ved tanken om, at vi ikke har gjort mere, og at dette er et problem i 2014,” fortsætter hun.

I Norrköping har man uddannet skolepersonalet til blandt andet at lære, hvilke symptomer, man skal være opmærksom på. For eksempel hyppig hovedpine og alvorlige menstruationssmerter. Mange piger får nemlig hovedpine, når de lader være med at drikke, for at undgå at skulle tisse noget som kan være meget smertefuldt.

I Sverige har kvindelig omskæring været forbudt siden 1982 og kan give mellem fire og ti års fængsel. Siden 1999 har det været strafbart, selvom indgrebet foregår i udlandet. Alligevel ses det stadig, at sommerferien er en periode, hvor der foregår en del indgreb i udlandet.

”Når pigerne tager hjem til deres hjemlande, så udsættes forældrene for et enormt pres for at omskære deres døtre,” siger Ann-Christine Johansson, chef for den centrale elevsundhedspleje i Norrköping.

Hun mener, at det er vigtigt at informere om, at kvindelig omskæring er en alvorlig forbrydelse i Sverige, som kan resultere i en fængselsdom.

”En gang undersøgte vi en pige, inden hun skulle rejse til sit hjemland. Det skete efter aftale med hendes forældre. Så sendte vi en blanket til dem, hvor der stod, hvilken straf man risikerer i Sverige, hvis pigen er omskåret, når hun kommer tilbage. Der stod også, at en læge ville undersøge hende ved hjemkomsten til Sverige igen. Forældrene ville gerne have den støtte, for de følte ikke, at de kunne stå imod det på egen hånd,” fortæller Ann-Christine Johansson til Svenska Dagbladet.

Hvis man mistænker, at loven er blevet brudt, bliver det meldt til de sociale myndigheder.

I 2006 foreslog den daværende svenske ligestillingsminister Nyamko Sabuni, at man skulle indføre obligatoriske gynækologiske undersøgelser på skolepiger.

”Da jeg hørte det for flere år siden, følte jeg, at det var meget integritetskrænkende, men da forstod jeg ikke omfanget af det her,” siger Ann-Christin Johansson.

Sundhedsstyrelsen i Danmark er blevet bedt om en kommentar, men kan ikke kommentere på sagen, da styrelsen er reguleret af straffeloven.