Prøv avisen

Fra dræbermaskine til gruspram

Patruljebåden ”Bodrog” der fra Donau-floden bombarderede Serbiens hovedstad Beograd umiddelbart før midnat den 28. juni 1914. I dag er den en synkefærdig pram, som man nu forsøger at få restaureret. Foto: Scanpix

I Serbien samler man penge ind til restaureringen af det skib, der affyrede det første skud i Første Verdenskrig

Markeringen af Første Verdenskrigs udbrud får stadig længst glemte ting til at dukke op igen. I Serbien forsøger en historiker at samle penge ind til restaureringen af det skib, der affyrede de første skud i Første Verdenskrig.

Det drejer sig om den østrig-ungarske patruljebåd ”Bodrog”, der fra Donau-floden bombarderede Serbiens hovedstad Beograd umiddelbart før midnat den 28. juni 1914. ”Bodrog” har haft en omtumlet tilværelse og sejlet på Balkans mange floder under fire forskellige flag. Nu er den en synkefærdig flodpram, der sejler med grus, og som med nød og næppe har undgået ophugning.

Patruljebåden ”Bodrog” blev bygget i 1904 og var efter datidens målestok en dræbermaskine, udstyret med 120-mm-kanoner.

Efter bombardementet af Beograd patruljerede fartøjet Donau og de øvrige floder, der løber gennem Serbien.

I krigens sidste dage forsøgte det at slippe i sikker havn i Budapest, men strandede på en sandbanke.

Det blev beslaglagt som serbisk krigsbytte og indlemmet i den nydannede nation Kongeriget Jugoslaviens flåde i 1921 under navnet Sava.

Under Anden Verdenskrig blev det sænket to gange, men hævet begge gange og sat i stand, så det endnu en gang blev en del af det nu socialistiske Jugoslaviens flåde.

”Denne patruljebåd er en del af Serbiens og Østrigs historiske arv. Og samtidig er den en unik genstand. Den bør bevares og rekonstrueres,” siger Danilo Sarenac, der er medlem af Serbiens Institut for Nutidig Historie, til nyhedsbureauet Efe.