Sikkerhedsnet skal bremse selvmord fra berømt bro

Efter årtiers intens debat sikres San Franciscos Golden Gate-bro med net. Nettet er udtryk for et ændret syn på selvmord, siger eksperter

Efter årtiers intens debat sikres San Franciscos Golden Gate-bro med net. Nettet er udtryk for et ændret syn på selvmord, siger eksperter
Efter årtiers intens debat sikres San Franciscos Golden Gate-bro med net. Nettet er udtryk for et ændret syn på selvmord, siger eksperter.

Golden Gate-broens dage som en attraktion for selvmord er formentlig talte, efter at myndighederne i San Francisco forleden godkendte finansieringen af et 78 millioner dollar (cirka 415 millioner kroner) dyrt sikkerhedsnet, der skal forhindre folk i at springe i døden fra verdens bedst kendte ”selvmordsbro”.

Det sker efter årtiers pres fra eksperter og aktivister, hvoraf mange er pårørende til broudspringere. Golden Gate-broens ræling er kun godt en meter høj, og ifølge aktivistgruppen Bridge Rail Foundation har mindst 1600 mennesker begået selvmord ved at kaste sig fra det orangefarvede arkitektoniske vidunder, heriblandt 46 sidste år.

Gennembruddet er udløst af et skifte i samfundets syn på selvmord, vurderer Mel Blaustein, psykiatrisk leder af St. Francis Memorial Hospital i San Francisco og medlem af en arbejdsgruppe, der siden 2004 har advokeret for en afspærring ved Golden Gate-broen.

”Selvmord plejede i USA at være stigmatiseret på samme måde, som aids var det i 1980'erne. I dag er det ikke i samme grad et bandeord. Der er langt større åbenhed i befolkningen om emner relateret til psykisk sygdom og selvmord, og det har hjulpet med at øge opbakningen til nettet,” siger han.

Kritikere har tidligere fremført, at et sikkerhedsnet vil koste skatteyderne dyrt, skæmme den billedskønne bro og blot drive selvmords-truede andetsteds. Det sidste ræsonnement tilbagevises imidlertid af forskning i emnet.

Eksempelvis viser en skelsættende undersøgelse fra 1978, at kun seks procent af de 515 personer, der i sidste øjeblik blev forhindret i at springe fra Golden Gate-broen fra 1937 til 1971, siden begik selvmord på anden vis. Samtidig viser erfaringer fra andre tidligere selvmordsmagneter i Washington og Maryland, samt i Schweiz og Storbritannien, at opsættelsen af afspærringer drastisk nedbringer selvmordsrater og ikke øger antallet af selvmord ved nærliggende lignende broer.

”Vi vil uden tvivl se en dramatisk nedgang i selvmord som følge af nettet. Vi ved, at selvmordstruede har meget specifikke metoder og steder, som de agter at benytte, og hvis du fjerner midlerne, så begår de ikke selvmord. Samtidig er Golden Gate-broen i dag utrolig nemt tilgængelig, og nettet vil standse især unge potentielle udspringere, der typisk handler impulsivt,” siger Mel Blaustein.

Den vurdering bakkes op af tidligere politioverbetjent Kevin Briggs, der i 23 år patruljerede Golden Gate-broen og talte hundredvis af mennesker fra at kaste sig i dybet.

”Mange mennesker romantiserer og mytologiserer Golden Gate og tror, at de ved at begå selvmord netop her bliver transformeret på en eller anden måde. Det er meget tydeligt, at det er broen eller ingenting. Jeg oplever ikke, at folk går ud og køber et skydevåben eller en dåse piller efter at være blevet forhindret i at springe. Jeg ved af erfaring, at nettet vil redde liv,” fortæller Kevin Briggs, der i november forlod politi-styrken og stiftede krisehjælpgruppen Pivotal Points.

Der er cirka 67 meter fra Golden Gate-broens fodsti og ned til vandets overflade. 98 procent af de, der springer, dør af massive indre blødninger eller drukning. Sikkerhedsnettet, der fremstilles af stålkabler og finansieres af en blanding af bropenge og offentlige midler, ventes færdigt i 2018.