Israel gør klar til langvarig konflikt

Hundredvis af mål er blevet bombet i Gaza, mens Hamas det seneste døgn har sendt raketter mod både Tel Aviv og Jerusalem

Budskabet fra Hamas lød i går, at alle israelere nu er at betragte som legitime mål.
Budskabet fra Hamas lød i går, at alle israelere nu er at betragte som legitime mål. Foto: David Buimovitsch.

Mens raketterne har regnet kraftigt ned over både Israel og Gaza de seneste par dage, lyder meldingen fra begge sider, at konflikten vil blive optrappet yderligere de næste dage.

Israels forsvarsminister Moshe Ya'alon siger, at der ikke er udsigt til, at operationen ender foreløbig:

”Denne aktion vil fortsætte med at eskalere. For vores vedkommende er det ikke en mission, der vil slutte i nærmeste fremtid, og vi må fortsætte med at være udholdende og tålmodige.”

Samtidig siger landets efterretningsminister, at det kan være nødvendigt at udvide operationen med at indsætte landtropper i Gaza. Israels regering har godkendt, at militæret kan indkalde 40.000 soldater af reserven.

Konflikten i Gaza eskalerede voldsomt, da Israel i mandags indledte operationen, der er blevet døbt Beskyttende Kant, for at stoppe de seneste ugers vedvarende raketbeskydning af det sydlige Israel.

Israels militær har i løbet af de seneste dage bombet godt 500 steder i Gaza. Ifølge palæstinensiske kilder er over 40 døde under angrebene og flere hundrede såret. Adskillige af de dræbte er børn og andre civile.

Det israelske militær erkender, at der er civile blandt de dræbte, men at de langt hen af vejen undgår at ramme civile ved at advare beboere med enten telefonopkald eller advarselsraketter, inden huse bliver bombet.

Hamas' angreb mod Israel er også taget kraftigt til. Flere hundrede raketter er blevet skudt ind over den israelske grænse de seneste dage. Værst går det ud over de sydligste byer tæt ved grænsen til Gaza, men luftalarmen har lydt adskillige gange i Tel Aviv og også i hovedstaden, Jerusalem, hvor tre raketter tirsdag aften slog ned uden for byen.

Mange af Hamas' raketter mod de større byer er blevet skudt ned af det israelske antimissilsystem, og indtil videre er ingen israelere kommet alvorligt til skade ved angrebene. Godt 100 israelere har de seneste dage rapporteret om skader fra raketter på bygninger eller biler til myndighederne.

Hamas står i dag i en situation, hvor man både politisk og økonomisk er presset. Alligevel har de seneste dages kampe vist, at de nu råder over endnu kraftigere våben end ved tidligere konflikter med Israel.

Israelske fly bliver beskudt med antiluftskyts, og det er lykkedes at sende raketter med store sprængladninger helt mod Haifa i det nordlige Israel. Dermed viser Hamas, at man formår at true stort set hele Israel.

Budskabet fra Hamas lød i går, at alle israelere nu er at betragte som legitime mål.