Bør norske læger have ret til at slippe for at udføre aborter af moralske grunde?

Sundhedsminister Bent Høie fra det konservative parti Højre er kommet i skudlinjen i debatten om lægers ret til af samvittighedsgrunde at nægte at indføre en spiral eller at afvise at henvise patienter til en abort.
Sundhedsminister Bent Høie fra det konservative parti Højre er kommet i skudlinjen i debatten om lægers ret til af samvittighedsgrunde at nægte at indføre en spiral eller at afvise at henvise patienter til en abort. . Foto: Heiko Junge/NTB/Scanpix.

Efter stortingsvalget i september sidste år overtog statsminister Erna Solbergs konservative parti Højre regeringsmagten i Norge sammen med det omdiskuterede og indvandrerkritiske Fremskridtspartiet med opbakning fra Kristeligt Folkeparti. I regeringsgrundlaget blev det efter pres fra Kristeligt Folkeparti indføjet, at man vil indføre, at læger kan slippe for at henvise patienter til abort, hvis de af moralske årsager er imod.

Siden da og specielt på det seneste har der været kraftig debat i den norske offentlighed, hvor op mod 200 læger ifølge avisen Verdens Gang har fortalt, at de har nægtet at indføre spiral eller at henvise patienter til abort. Politisk har sagen været drevet af Kristeligt Folkeparti, der har bakket reservationslægerne op.

”Det handler om, at vi i et liberalt demokrati skal have rum for samvittighedsfrihed i spørgsmål, der drejer sig om liv og død,” har sundhedsordfører Olaug Bollestad sagt i et interview med avisen Dagbladet.

På den anden fløj var over 10.000 nordmænd på gaden ved kvindernes internationale kampdag den 8. marts, hvor mange af dem var mødt op for at demonstrere mod lægernes reservationsret. Så stor opbakning til kampdagen har der ikke været i Norge siden 1970'erne.

Debatten om aborthenvisning ser der dog nu ud til at være sat midlertidigt punktum for, efter at regeringen i slutningen af juni offentliggjorde et forslag, der lægger op til, at norske kvinder i fremtiden ikke behøver den praktiserende læges henvisning for at få udført indgrebet.

Tilbage står spørgsmålet om spiral, hvor sundhedsminister Bent Høie (Højre) i sidste uge strammede grebet om lægerne og gav kommunerne lov til at afskedige læger, der af samvittighedsmæssige årsager nægter at indføre spiral. Dem er der en del af, blandt andre overlæge Ann Margret Haaland fra Åseral i det sydlige Norge.

”Det er på grund af mit kristne livssyn, eftersom livet er ukrænkeligt. På samme måde som jeg ikke vil bære våben,” siger hun til Verdens Gang.

Den holdning deler de fleste nordmænd dog ikke. En undersøgelse foretaget for avisen Klassekampen viser således, at tre ud af fire nordmænd er modstandere af reservationsretten. Og et lignende billede tegner sig politisk, hvor oppositionspartiet Arbejderpartiet, der er det største parti i Stortinget, er imod. De peger blandt andet på, at lægerne ikke skal kunne slippe uden om indgrebene ved at sige, at de ikke er uddannede til det, hvilket flere læger ellers har gjort tidligere.

”Jeg mener, der er en principiel forskel på ikke at ville indsætte spiral af moralske årsager, og fordi man simpelthen ikke har lært metoden. Men begge dele er uacceptabelt. Derfor bør de læger, der siger, at de ikke kan, blive sendt på efteruddannelse, hvis det er nødvendigt. Det er en opgave, læger bør kunne udføre,” siger sundhedstalsmand Torgeir Michaelsen til public service-stationen NRK.

Et af kerneargumenterne på den fløj, der ikke vil give lægerne lov til at fravælge abort og spiral, er hensynet til de norske landområder. For mens der i de store byer findes mange praktiserende læger at vælge imellem, har nogle argumenteret for, at der i små landområder kan være langt mellem lægerne.

Et perspektiv, der ifølge kritikere af reservationsretten særligt vil ramme unge piger, som måske ikke har fortalt om deres graviditet til familien.

Dette synspunkt er dog på det seneste blevet udfordret med en lignende argumentation. Blandt andet af Helsetilsynet, der kan sammenlignes med det danske Sundhedsstyrelsen.

”Hvis man tolker reglerne sådan, at en læge mister sin autorisation, hvis han ikke indsætter spiral, men i stedet sender patienten til nabolægen, så får det konsekvenser. I enkelte kommuner kan det få betydning for det samlede sundhedstilbud, og det har vi meddelt Sundhedsminisiteriet,” siger Jan Fredrik Andresen, direktør i Helsetilsynet, til Vårt Land.