Forsker fortsat fanget i Tysklands dybeste hule

Siden i søndags har den 52-årige huleforsker Johann Westhauser siddet fanget 1000 meter under jorden

En redningsarbejder gør klar til at klatre ned i Riesending-hulen, hvor den 52-årige huleforsker Johann Westhauser befinder sig.
En redningsarbejder gør klar til at klatre ned i Riesending-hulen, hvor den 52-årige huleforsker Johann Westhauser befinder sig. . Foto: Tobias Hase/dpa/Scanpix.

Den rutinerede huleforsker Johann Westhauser blev i søndags hårdt såret af et stenslag 1000 meter under jorden. Den 52-årige mand har svære skader i hovedet og kan ikke komme op ved egen hjælp. En vanskelig redningsaktion er i gang på femte døgn, og den kan vare i flere dage endnu. Ifølge spiegel.de lykkedes det onsdag aften en læge at nå frem til Westhauser i Riesending-hulen, der er Tysklands dybeste. Han skal vurdere mulighederne for at få den kvæstede forsker ud i friheden. Westhauser var sammen med to kolleger, da ulykken indtraf. En blev hos ham, og en anden begav sig mod udgangen for at slå alarm.

Ruten op til jordoverfladen går gennem snoede skakter. Den er våd, smal og glat. Mange strækninger kan kun passeres ved brug af professionelt klatreudstyr. Et sted har hulen et lodret fald på omkring 300 meter. Selv erfarne klatrere bruger omkring 12 timer på turen. Stedet, hvor Westhauser befinder sig, ligger 6,5 kilometer fra indgangen. Temperaturen er mellem 1,5 og 5 grader. Redningsarbejderne har allerede opsat fem forskellige behandlingssteder i hulen. Her er det meningen, at Westhauser kan hvile og modtage pleje, inden næste etape af opstigningen begynder, skriver BBC. Ifølge den britiske tv-station er redningsarbejderne løbet ind i problemer med kommunikationen på grund af hulens dybde. Det er dog lykkedes dem at lægge en telefonlinje 400 meter ind.

Hele Riesending-hulesystemet strækker sig over 19,2 kilometer. Det befinder sig i delstaten Bayern på grænsen til Østrig. Westhauser var selv med til at kortlægge hulen i 1990'erne. Over hundrede redningsarbejdere fra Tyskland, Østrig, Italien og Schweiz er beskæftigede med at prøve at få ham op i god behold.