Prøv avisen

Man lader da ikke barnet lege uden opsyn

En kvinde er blevet anholdt i staten South Carolina, USA, for at lade sit barn gå alene i parken, mens hun selv var på arbejde på en McDonald's restaurant.

Anholdelse af en mor, der lod sin niårige datter gå alene i parken, udløser debat i USA om forældres rettigheder

Anholdelsen af en enlig mor, der lod sin niårige datter lege uden opsyn i en offentlig park, vækker opsigt i USA og giver anledning til en debat om forældreskab og grænserne for statens indblanding i borgernes privatsfære.

Den konkrete sag omhandler den 46-årige afroamerikanske Debra Harrell, der udstyrede sin datter med en mobiltelefon og lod hende gå i parken i North Augusta i South Carolina, mens hun selv var på arbejde på en nærliggende McDonald's restaurant. En parkgæst ringede til politiet, der anholdt moderen og overlod barnet i de sociale myndigheders varetægt.

Historien rammer ned i debatten om familiepolitik og om den moderne forældrerolle i en tid, hvor de såkaldte ”helikopterforældre”, der kredser beskyttende om deres børn, er et voksende fænomen.

”Du kan ikke bare lade dit barn være alene på et offentligt sted. I disse tider ved du aldrig, hvem der er til stede,” forklarer en parkgænger, Lesa Lamback, på den lokale nyhedskanal WJBF.

Efter at historien spredte sig i USA i sidste uge, er et voksende kor af debattører imidlertid begyndt at kritisere anholdelsen af Debra Harrell som et urimeligt forsøg på at tvinge alle forældre til at leve op til middelklassens målestok for acceptabel forældreadfærd.

”Vores velfærdspolitik er designet til at få alle, også enlige mødre, til at arbejde på fuld tid. Det sociale sikkerhedsnet gør det vanskeligt for lavtlønnede enlige mødre at skaffe sig tilstrækkelig børnepasning. Og samfundet er besat af en bizar frygt for, at børn rutinemæssigt opsnappes af fremmede i det offentlige rum,” noterer eksempelvis skribenten Jonathan Chait i New York Magazine.

Det argument bakkes op af Lenore Skenazy, der er stifter af bevægelsen ”Free Range Kids” (fritgående børn). I et indlæg om sagen på debatforummet Reason.com påpeger hun, at USA's kriminalitetsrate er på sit laveste niveau siden 1963.

Også debattører, der kritiserer Debra Harrells beslutning om at lade en niårig bevæge sig rundt på egen hånd, advarer mod den voksende tendens i USA til kriminalisering af ”dårligt forældreskab”. Amerikanerne bør spørge sig selv, om strafferetssystemet er det bedste sted at håndtere den slags problemer, skriver Clarence Page i en kommentar i avisen Chicago Tribune.