Titusinder flygter fra voldsomme kampe i Gaza

De humanitære problemer i Gaza-striben vokser faretruende hurtigt. Weekenden bragte nye israelske angreb af hidtil uset omfang, og dødstallet stiger konstant

Antallet af palæstinensere, som er flygtet på grund af israelske angreb, ramte i weekenden ifølge palæstinensiske medier 135.000.
Antallet af palæstinensere, som er flygtet på grund af israelske angreb, ramte i weekenden ifølge palæstinensiske medier 135.000. Foto: Anadolu Ajansi.

Den humanitære situation i Gaza er ved at komme ud af kontrol. Sådan lyder advarslen fra FN, efter at Israel i løbet af weekenden har intensiveret sin operation i Gaza yderligere.

Antallet af mennesker, der har måttet flygte fra deres hjem i Gaza, oversteg ifølge palæstinensiske medier i løbet af weekenden 135.000. De fleste af dem har søgt ly på FN's skoler. Dermed er antallet af fordrevne allerede langt højere, end det var i 2009, da Israel sidst gik ind med soldater i Gaza.

Israel har siden den 8. juli udført massive bombardementer i Gaza, og sent torsdag aften udvidede Israel sin offensiv ved at indsætte landtropper.

Angrebene nåede i går et hidtil uset omfang, da der blev meldt om konstante bombardementer og gadekampe i et beboelseskvarter i den nordlige del af Gaza. Situationen har været så kaotisk, at døde og sårede har ligget i gaderne, fordi ambulancer ikke kunne komme frem.

Artiklen fortsætter under tidslinjen

Den forværrede situation har fået Robert Turner, chefen for FN's flygtningeorgan i Gaza, til at advare om, at FN ikke har ressourcer nok til at håndtere de store menneskemængder, der forsøger at flygte fra bomberne. FN er allerede ved at løbe tør for madrasser og andre basale ting til at hjælpe de fordrevne.

Røde Kors fik i går eftermiddags Israel og Hamas til at indvilge i en to timer lang våbenhvile, men den blev brudt af nye kampe, inden der var gået en time.

Samtidig stiger antallet af døde i konflikten. Alene i løbet af i går mistede mindst 60 personer livet under de voldsomme bombardementer i det nordlige beboelseskvarter. Det bringer det samlede dødstal i Gaza op på over 425, et tal der forventes at stige nærmest time for time. Ifølge de palæstinensiske myndigheder er de fleste af de døde civile.

Det israelske militær har bekræftet, at 13 israelske soldater er blevet dræbt under kampene natten mellem lørdag og søndag. Det er det største israelske tab af soldater på et døgn i mange år.

To andre soldater døde tidligere i weekenden. Det skete, da det lykkedes bevæbnede Hamas-mænd at komme ind i Israel gennem en tunnel fra Gaza og angribe en militærpost.

Det er netop disse underjordiske gange ind i Israel, der ifølge den israelske premierminister Netanyahu er den primære grund til, at landoffensiven blev indledt. Flere gange i løbet af den nuværende konflikt er bevæbnede Hamas-folk dukket op på den israelske side af grænsen. Det er indtil videre lykkedes de israelske soldater at standse dem, men hvis Hamas får infiltreret en af de kibbutzer, der ligger lige op til grænsen af Gaza, vil det potentielt være en katastrofe for Israel.

Det var via et angreb igennem en tilsvarende tunnel, at det i 2006 lykkedes Hamas at kidnappe en israelsk soldat og holde ham fanget i fem år. Israel endte med at udveksle over 1000 palæstinensiske fanger med Hamas for at få ham løsladt.

Netanyahu sagde i går, at Israel ikke har planer om at genbesætte Gaza, men at man vil fortsætte kampene, indtil tunnellerne er ødelagt. Premierministeren ville ikke skønne over varigheden af operationen, men understregede, at den skred relativt hurtigt frem. Andre kilder tæt på premierministeren har sagt, at man kan forvente, at kampagnen vil vare en til to uger.