Gaza-konflikt vækker jødehad

Trods fordømmelse fra politisk og religiøst hold får antisemitismen hidtil uset frit løb under demonstrationer i solidaritet med palæstinenserne i Gaza

Tyrkiske demonstranter i Istanbul afbrænder et israelsk flag som protest mod Israels bombeangreb i Gaza.
Tyrkiske demonstranter i Istanbul afbrænder et israelsk flag som protest mod Israels bombeangreb i Gaza.

Jødiske organisationer i Europa er rystede over den antisemitisme, som i de seneste dage er kommet til udtryk i flere europæiske byer under demonstrationer i solidaritet med indbyggerne i det israelsk kontrollerede Gaza. I både Frankrig, Tyskland, Storbritannien, Belgien og Holland har demonstranter råbt antisemitiske slogans som ”død over jøderne” eller forsøgt at overfalde enkeltpersoner, der blev identificeret som jøder.

”Snesevis af synagoger eller andre jødiske institutioner er blevet angrebet. Europas jøder er under belejring,” siger lederen af Den Europæiske Jødiske Kongres, Moshe Kantor.

I Frankrig, hvor det i weekenden kom til regulære gadeoptøjer under demonstrationer i indvandrerkvartererne Barbs og Sarcelles i Paris, har præsident Franois Hollande erklæret, at kampen mod antisemitismen er ”en national prioritet”.

Syv moskéer og en jødisk købmandsbutik blev vandaliseret eller udbrændte efter angreb med molotovcocktials og adskillige biler stukket i brand under demonstrationerne, som blev gennemført trods politiforbud.

”Der var næsten tale om progromer, hvor nogle demonstranter målrettet gik efter jøder, synagoger og jødiske butikker,” siger Marc Knobel, seniorforsker ved de franske jøders organisation, CRIF.

Frankrig tæller Europas største jødiske og muslimske befolkninger med henholdsvis en halv million jøder og op mod fem millioner muslimer, og netop Sarcelles har beboere med begge religioner.

”Siden oktober 2000 og den anden palæstinensiske Intifada er antallet af antisemitiske handlinger i Frankrig eksploderet fra omkring 90 om året til over 600 i gennemsnit med både fysiske overfald, drab og angreb på synagoger. De franske jøder lever i stigende grad i frygt i hverdagen. Men det er også tilfældet i andre lande.

Hele Europa har importeret mellemøstkonflikten, der instrumentaliseres både af islamister, den yderste venstrefløj og den yderste højrefløj. Europas jøder føler sig truede, og flere og flere spørger sig selv, om de stadig har en fremtid i Europa,” siger Marc Knobel.

De franske myndigheder havde givet tilladelse til en ny demonstration i Paris i går aftes. Indenrigsminister Bernard Cazeneuve havde på forhånd advaret om, at ”hvis vi hører så meget som ét eneste ”død over jøderne” vil der blive foretaget anholdelser.”

I Tyskland, hvor demonstranter i Berlin har råbt slogans som ”feje jødesvin, kom ud og kæmp”, kritiseres politikerne for ikke at gribe tilstrækkeligt håndfast ind.

”Det, der skete på Kurfürstendamm (et kendt indkøbsstrøg i Berlin, red.) for øjnene og ørerne af hundredevis af turister er en skandale. Men lige så ufattelig er det politiske Berlins tavshed,” skriver den tidligere tyske diplomat Jürgen Sudhoff i et åbent brev til Berlins politikere i dagbladet Der Tagesspiegel.

Dieter Graumann, formand for Jødernes Centralråd i Tyskland, har til tyske medier erklæret, at ”vi oplever en eksplosion af jødehad af den mest primitive slags, som vi aldrig havde troet, vi skulle høre igen i de tyske gader.”

I mandags udsendte den tyske udenrigsminister, Karl-Walter Steinmeier, sammen med sine franske og italienske kolleger, Laurent Fabius og Federica Mogherini, en fælles fordømmelse af de antisemitiske overgreb henover weekenden.

”Vi respekterer demonstrations- og ytringsfriheden, men vi vil gribe ind med alle retsstatens midler mod handlinger og udsagn, der krydser grænsen til antisemitisme,” hed det blandt andet.

Få overblik over konflikten mellem Israel og palæstinenserne. Før musen hen til højre side af grafikken og klik for at se flere punkter på tidslinjen.