”Om to uger kollapser det hele”

Hospital i Gaza By kører på pumperne uden elektricitet og medicin nok

En såret dreng bæres ind på et hospital i det sydlige Gaza. Det forlyder, at det samlede dødstal er på 746, mens 4633 er blevet såret, siden Israel begyndte at angribe Gaza.
En såret dreng bæres ind på et hospital i det sydlige Gaza. Det forlyder, at det samlede dødstal er på 746, mens 4633 er blevet såret, siden Israel begyndte at angribe Gaza. Foto: Abed Rahim Khatib.

Han drejer hovedet for at spørge om de seneste tal på døde og sårede.

Lyden fra ambulancernes sirener kommer før svaret.

Endnu et israelsk angreb har ramt en skole drevet af FN-organisationen UNRWA i Beit Hanoun i det nordøstlige Gaza. Nu tikker de første tal ind på Shifa-hospitalets talsmand Medhat Abbas' telefon.

Mindst 15 er dræbt og flere end 150 sårede i det israelske angreb på skolen, der fungerer som beskyttelse for mange af de familier, der har forladt hus og hjem. Luften på Shifa-hospitalet er tyk af fortvivlelse og travle læger, der haster rundt med store svedpletter på ryggen. Nye opgaver melder sig hele tiden.

”Det samlede dødstal er på 746, og 4633 er såret, siden Israel begyndte at angribe Gaza,” siger Medhat Abbas.

Han har udtalt sig til en sværm af medier, siden konflikten begyndte, og i takt med at dødstallene stiger, synes hans personlige frustra-tion at gå i samme retning.

”Vi har ingen penge. 60 procent af vores ansatte arbejder uden løn, og de sætter livet på spil, når de kører til og fra arbejde,” siger han.

To ansatte på hospitalet er dræbt, og mens Medhat Abbas svarer på spørgsmål, er en ny episode under opsejling. 12 personer fra hans ambulance-personale er blevet tilbageholdt af israelske soldater i området omkring Khan Yunis i den sydlige ende af Gaza-striben. Ifølge Abbas' oplysninger har de israelske soldater arresteret en række af de sårede, som ambulancerne forsøgte at køre til behandling på hospitalet.

”Vi mangler medicin her på hospitalet. Smertestillende og til bedøvelse. Jeg kan med sikkerhed sige, at nogle har mistet livet, fordi vi ikke har haft nok medicin,” siger Medhat Abbas.

Sundhedssystemet i Gaza var presset, allerede før konflikten med Israel brød ud. Seks af Gazas hospitaler er blevet ramt af Israel, og på Shifa-hospitalet havde man for adskillige uger siden aflyst alle operationer på patienter, der ikke var i direkte livsfare. Og efter Israel begyndte sin operation i Gaza og sendte tusinder af palæstinensere til hospitalerne, er sundhedsvæsenet tæt på at bukke helt under.

”Hvis bombardementerne fortsætter meget længere, kan vi ikke følge med. Om to uger er det her sygehus brudt sammen. Vi har ikke noget strøm og må bruge vores egne generatorer. Når de sætter ud, har vi hverken penge eller reservedele til at få dem repareret. Uden strøm kan man ikke drive et hospital,” siger Medhat Abbas.

I øjeblikket er der ingen umiddelbar udsigt til en våbenhvile mellem Israel og Hamas til trods for internationalt pres på parterne. Hamas sagde i går, at det israelske angreb på UNRWA-skolen vil blive gengældt hårdt.

Få overblik over konflikten mellem Israel og palæstinenserne. Før musen hen til højre side af grafikken og klik for at se flere punkter på tidslinjen.