Prøv avisen

Spanien siger adiós til krisen

Efter en række hårde kriseår er den spanske økonomi så småt begyndt at rette sig. Arbejdsløsheden er faldet, og der er flere penge mellem spanierne. De bliver blandt andet brugt på ferier og restaurantbesøg. Rekordmange turister hjælper også til. Foto: Scanpix

Væksten går op, og arbejdsløsheden går ned. Efter seks år med slinger i økonomien begynder Spanien at vise tegn på bedring

”Vi har lige så mange kunder som før krisen. Nu begynder vi at tro på, at det går fremad!”

Olga García, der har en frisørsalon i Madrid-forstaden Daganzo, er ikke ene om at kunne mærke de bedre tider. Spanierne køber flere biler, mere mad og flere ferier. De går mere på restaurant og bruger flere penge på fritidsfornøjelser. Den spanske økonomi har fået det bedre.

Og er opsvinget endnu ikke mærkbart hos den del af befolkningen, der har mistet job og dagpenge, så taler nøgletallene deres tydelige sprog. I andet kvartal blev der skabt over 400.000 nye jobs, og nationens samlede økonomiske omsætning voksede fra første halvår 2013 til første halvår 2014 med 1,1 procent.

Det er første gang i flere år, at landet oplever positiv økonomisk vækst. Man skal kun et år tilbage for at finde en minusvækst på over 2 procent, og i 2009 var den helt nede på minus 4,5 procent.

Den borgerlige regeringschef, Mariano Rajoy, havde da også svært ved at skjule sin tilfredshed, da han for et par dage siden præsenterede oversigten over beskæftigelsen i den aktive befolkning.

”Siden jeg blev statsminister (i december 2011, red.), har jeg set frem til at kunne komme med sådan en nyhed. Vores anstrengelser begynder at bære frugt,” sagde Rajoy.

Også både EU og Den Internationale Valutafond, IMF, tror på, at Spanien har sagt farvel til krisen. I år venter IMF, at spansk økonomi vokser med 1,2 procent, hvilket er 0,1 procent over EU-gennemsnittet, mens Italien og Frankrig kun spås en fremgang på henholdsvis 0,3 procent og 0,7 procent. I 2015 regner IMF med, at økonomien i Spanien går 1,6 procent frem, lidt mere end i Frankrig og lidt mindre end i Tyskland.

Turismen er den sektor, der har oplevet størst fremgang. I årets første seks måneder kom der 28 millioner udenlandske turister til Spanien, 7,3 procent flere end i samme periode sidste år, og fortsætter tilstrømningen, vil 2014 blive alle tiders rekordår. Men det er ikke kun udlændinge, der holder ferie i Spanien. Det gør spanierne i vid udstrækning også selv.

For nogle spaniere er krisen dog langtfra forbi. Det gælder de mere end 1,5 millioner familier, hvor ingen i familien har lønnet arbejde. Selvom ledigheden er faldet til 24,5 procent, er der stadig 5,6 millioner mennesker uden job. Blandt dem har to tredjedele opbrugt deres maksimale to år med dagpenge, og de må nu klare sig for en socialhjælp på 2250 og 3000 kroner om måneden.

Den katolske hjælpeorganisation Caritas og tilsvarende kirkelige hjælpeorganisationer har stadig lange køer af fattige at dele mad ud til. Og for kun få måneder siden advarede Red Barnet om, at næsten tre millioner spanske børn er truet af fattigdom og social udelukkelse.