Israel kritiserer FN's efterforskere

Konklusion af Gaza-undersøgelse er skrevet på forhånd, mener regering

Det er endnu uvist, om FN's undersøgelse også kommer til at omfatte Hamas' angreb mod Israel, hvilket har fået Israels premierminister Benjamin Netanyahu til at sige, at FN's rapport om konflikten er skrevet på forhånd.
Det er endnu uvist, om FN's undersøgelse også kommer til at omfatte Hamas' angreb mod Israel, hvilket har fået Israels premierminister Benjamin Netanyahu til at sige, at FN's rapport om konflikten er skrevet på forhånd.

Hyklerisk, partisk og dybt forudindtaget.

Israelske politikere lægger ikke fingrene imellem i deres fordømmelse af det udvalg, FN's Menneskerettighedsråd tidligere på ugen udpegede til at undersøge, om der er begået krigsforbrydelser i den seneste konflikt på Vestbredden og i Gaza.

Avigdor Lieberman, Israels højreorienterede udenrigsminister, kalder udvalget for ”en symfoni af hykleri” og understreger, at Israel på ingen måde bør samarbejde med den.

Det er især udvalgets formand, den canadiske professor William Schabas, der vækker harme i Israel. Han har tidligere givet udtryk for Israel-kritiske holdninger og sagt, at han gerne vil se den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, stillet for Den Internationale Straffedomstol i Haag.

Artiklen fortsætter under grafikken 

William Schabas afviser ifølge israelske Ynetnews, at han skulle være anti-israelsk.

”Jeg har klare holdninger til Israels handlinger og ledelse, på samme måde som resten af Israels befolkning har. Det betyder ikke, at det påvirker min bedømmelse,” siger han

FN's udvalg skal undersøge konflikten mellem israelerne og palæstinenserne helt tilbage til den 13. juni, hvor tre jødiske teenagere blev kidnappet og senere fundet dræbt på Vestbredden. Det førte til en omfattende israelsk militæroperation på Vestbredden og udviklede sig senere til en regulær krig i Gaza med landtropper og kraftige bombardementer. Krigen i Gaza har stået på i nu 39 dage, og det er stadig ikke lykkes at nå til enighed om en permanent våbenhvile.

Israel har fået kritik for, at angrebene i Gaza har haft store civile omkostninger. Over 1900 mennesker har mistet livet i Gaza under konflikten. Hovedparten skønnes at være civile.

Samtidig er der vedvarende beskyldninger om, at Israel benytter sig af våben i Gaza, der er ulovlige ifølge international lov.

Hamas bliver tilsvarende kritiseret for at bruge civile palæstinensere som skjold mod israelske bomber og for at affyre tusindvis af raketter mod israelske byer. Det er dog endnu uvist, om FN's undersøgelse også kommer til at omfatte Hamas' angreb mod Israel.

Det har fået Benjamin Ne-tanyahu til at sige, at FN's rapport om konflikten er skrevet på forhånd.

”De skulle besøge Damaskus, Bagdad og Tripoli; de skulle tage ud at se IS, den syriske hær og Hamas der vil de finde krigsforbrydelser, ikke her,” sagde Netanyahu i en tale onsdag aften.Samme kritik lød fra Israel, da FN nedsatte et udvalg til at undersøge krigen i Gaza i 2009. Her konkluderede FN i den meget omdiskuterede Goldstone-rapport, at der var begået krigsforbrydelser af både den israelske hær og af militante palæstinensere.Dengang ville Israel ikke samarbejde med FN om undersøgelsen, og selvom der stadig ikke er en officiel udtalelse fra Israel, er det meget tvivlsomt, at William Schabas og hans hold får nogen hjælp fra Israel i sit arbejde. Gruppen skal aflevere en rapport om konflikten til marts 2015.