Prøv avisen

Jødehad florerer i Rom

Romerne er flere gange de seneste uger vågnet op til plakater i gadebilledet, som opfordrer til boykot af forretninger med jødiske indehavere. Arkivfoto. Jøde foran butik i Rom.

Antisemitiske aktioner vækker ubehagelige minder

Også i Italien har konflikten i Gaza givet nye eksempler på grov antisemitisme. Romerne er flere gange de seneste uger vågnet op til plakater i gadebilledet, som opfordrer til boykot af forretninger med jødiske indehavere. Og en imam er blevet udvist efter en prædiken, der ønskede alle jøders død.

Imamen, Raoudi Albdelbar fra Marokko, bad under en fredagsbøn i moskéen i San Don di Piave nær Venedig Allah om at ”tælle dem, en for en, og dræbe dem”. Da en videooptagelse af hans prædiken kom frem, blev han øjeblikkeligt udvist af indenrigsminister Angelino Alfano for ”at forstyrre freden, være en fare for den nationale sikkerhed og for religiøs diskrimination”.

”Det er ikke acceptabelt, at en prædiken indeholder den slags opfordringer. Og lad min beslutning være en advarsel til andre, der tror, at man kan prædike had i Italien,” erklærede ministeren.

Politiet gik også øjeblikkeligt i gang med at finde bagmændene bag hærværket i Rom. Flere gange er der i nattens løb sat plakater op med overskriften ”Boicotta Israele” på mure og på facaderne på forretninger, der drives eller ejes af jøder. På plakaten er der en liste over forretninger med en opfordring til at ”boykotte alle jødiske handlende og produkter”.

Det har især givet uro i det jødiske samfund, at bagmændene ikke kun nævner forretninger med jødiske ejere, men også med jødiske bestyrere og ansatte, fordi det viser, at den ekstreme højrefløj, der menes at stå bag, har et detaljeret kendskab til medlemmerne af det jødiske samfund i Rom.

Plakaterne har fået den italienske presse til at sammenligne med nazisternes jøde- lister og davidsstjerner på butiksfacader, men ifølge en af de jødiske butiksindehavere, Armando Cal, er der en klar forskel på dengang og nu:

”Da jeg mødte den morgen, sad der stadig noget plakat tilbage på facaden, men der lå mange flere, flået ned og revet i stykker, på gaden. Og det viser, at romerne ikke vil se de afskyeligheder.”

Der har også været malet hagekors og skrevet antisemitiske slagord på vægge og forretninger. Tre er sigtet i den forbindelse, og politiet leder lige nu blandt andet ved hjælp af videoovervågning efter bagmændene til plakaterne, som de er sikre på skal findes i den i forvejen kendte gruppe af højreekstremister i hovedstaden.

Episoderne er blevet bredt fordømt. Roms borgmester, Ignazio Marino, erklærede hurtigt sin solidaritet med de jødiske forretningsdrivende.

”Rom var center for modstandsbevægelsen under krigen, og de tomme hoveder, der nu begår den slags uacceptable handlinger, gør det mod alle romere og vores værdier,” udtalte borgmesteren.