Nationalgarden skal skabe ro i Ferguson

Guvernør i den amerikanske delstat Missouri sætter Nationalgarden ind for at skabe orden i den uroplagede by Ferguson. Samtidig viser ny obduktion, at den 18-årige Michael Brown blev skudt seks gange, og hans advokat kræver politimanden, der skød, anholdt

Her ses en ung demonstrant, som protesterer mod drabet på den 18-årige Michael Brown.
Her ses en ung demonstrant, som protesterer mod drabet på den 18-årige Michael Brown. Foto: Joe Raedle/Getty Images/AFP.

Missouris guvernør, Jay Nixon, har set sig nødsaget til at indkalde Nationalgarden til at genoprette ro og orden i byen Ferguson, der har oplevet voldsomme optøjer i kølvandet på skyderierne, der førte til 18-årige Michael Browns død.

Dermed optrappes situationen yderligere. Politiet hævder, at de natten til i går blev mødt af molotov-cocktails og skydevåben. De svarede igen med røggranater og opløste forsamlingen.

”Der har været skyderier, plyndringer, vandalisme og andre former for vold, der tydeligvis ikke var spontane. Disse handlinger var tænkt til at skulle skade folk og fremprovokere en reaktion,” fortalte politikaptajn Ronald Johnson efterfølgende.

Ronald Johnson er blevet gjort ansvarlig for at få orden genoprettet i en by, hvor de racistiske spændinger ifølge CNN er store. To tredjedele af befolkningen er sort, mens borgmesteren, fem ud af seks byrådsmedlemmer og 50 ud af 53 betjente er hvide.

Nu får man hjælp udefra. I modsætning til politiet er Nationalgarden folk med militær træning, og det har en betydning, anslår USA-eksperten Mads Fuglede.

”Når man sætter Nationalgarden ind, så omdanner man området til en zone, som bliver forvaltet efter nogle regler, der er fra en krigszone. Man har en reel undtagelsestilstand, og der er mindre frihed for borgerne i området,” forklarer han.

”Det er et forsøg på at sige, at situationen ligger uden for, hvad politi eller andre kan håndtere. Nogle gange kan der være politiske grunde til, at man ikke længere bruger sit politi. Det gør sig måske også gældende i Ferguson-sagen,” siger Mads Fuglede.

Det sker på et tidspunkt, hvor tilliden mellem myndigheder og borgere er på et lavpunkt. En ny obduktion af den 18-årige Michael Brown viser, at han blev skudt seks gange, heraf to gange i hovedet, da han den 9. august mistede livet. Det skriver CNN.

Ifølge obduktionen ramte alle skuddene ham forfra. Samtidig blev der ikke fundet spor af krudtslam på kroppen, hvilket indikerer, at skuddene faldt fra lang afstand. Endnu er Michael Browns tøj ikke blevet undersøgt.

Den nye obduktion kommer efter anmodning fra Michael Browns familie, da politiet nægtede at oplyse alle detaljerne ved deres obduktion.

Familiens advokat sagde i går, at han mener, at politimanden, der skød, bør anholdes på baggrund af obduktionen, og at det sjette af de seks skud var det dræbende.

Men mange detaljer om skyderiet er stadig uklare, og andre advokater og retsmedicinere er tilbageholdende med at kommentere sagen, da undersøgelserne fortsætter.

Der har hersket uenighed mellem politiet og øjenvidner om handlingsforløbet op til, og mens skuddene faldt.

Uenigheden omhandler, hvorvidt Michael Brown gav tegn til overgivelse, før han blev skudt. To navngivne øjenvidner hævder, at Michael Brown havde hænderne hævet over hovedet og råbte, at han ville overgive sig, da han blev skudt.

Politiet hævder, at Michael Brown og en kammerat blev stoppet, hvorefter der udviklede sig tumult.

Her forsøgte Brown angiveligt at række ud efter betjentens skydevåben.

Obduktionen på anmodning af familien er den anden obduktion, der foretages. En tredje obduktion vil blive foretaget af det amerikanske justitsministerium, har justitsminister Eric Holder oplyst.

Ferguson grafik