Kampen mod IS går på tværs af Mellemøstens gamle alliancer

Iran er presset af Islamisk Stats angreb mod shiamuslimer i Irak og har angiveligt deltaget i angreb mod islamisterne hen over weekenden. Udsigten til, at Iran og Vesten skal kæmpe en fælles kamp i Irak, vækker bekymring i Israel

Der bliver samarbejdet på tværs af grænser i kampen mod Islamisk Stat. Her er det kurdiske styrker i byen Jawla i Irak.
Der bliver samarbejdet på tværs af grænser i kampen mod Islamisk Stat. Her er det kurdiske styrker i byen Jawla i Irak. Foto: REUTERS/Stringer.

Meget tyder på, at iranske soldater i løbet af weekenden har krydset grænsen til Irak og deltaget i et angreb for at slå Islamisk Stat (IS) tilbage.

Dermed vil det være første gang, at det shiamuslimske styre i Iran er direkte involveret med tropper i kampene mod de sunnimuslimske jihadister i IS.

Ifølge nyhedskanalen Al Jazeera har hundredvis af iranske soldater kæmpet sammen med kurdiske tropper over weekenden om at indtage byen Jalawla i det østlige Irak blot 30 kilometer fra grænsen til Iran. Andre medier beretter om, at der er set både iranske kampvogne og elitetropper i Irak.

Der har tidligere været forlydender om, at Iran støtter den irakiske hær med både våben og efterretninger i kampen mod IS. Udviklingen bekræfter, hvor alvorligt et problem IS udgør for Iran, forklarer professor Meir Litvak, professor og leder af Tel Aviv Universitets afdeling for Iran-studier.

”Irak er en slags junior-allieret for Iran på grund af alle shiamuslimerne, der bor i landet. IS går voldsomt til angreb på shiamuslimerne i Irak. Det er en strategisk trussel for Iran og kan flytte magtforholdet mellem sunni- og shiaislam og ændre Iraks status fra ven til fjende,” siger han.

Den iranske udenrigsminister var i går på besøg i Iraks hovedstad, Bagdad. Her sagde han, at Iran står ved Iraks side i kampen mod IS, men afviste, at der i øjeblikket skulle være iranske soldater i Irak.

Ifølge Meir Litvak udgør IS næppe en reel trussel mod Irans grænser i øjeblikket. Alligevel kan iranerne ikke bare se gennem fingre med udviklingen i nabolandet.

”De omfattende massakrer, vi har set mod shiamuslimer i Irak, samt ødelæggelser af shiamuslimske helligdomme, er en uhyre følsom sag i Iran. De iranske myndigheder vil gå langt for at undgå, at der skal komme flere af den slags scener,” siger Meir Litvak.

Med meldingerne om Irans fælles kamp med de irakiske kurdere mod IS bliver der endnu engang rusket op i Mellemøstens traditionelle fjendebilleder. Kurderne bliver normalt anset som en trussel af iranerne. Længere inde i Irak udfører amerikanerne luftangreb mod IS, mens andre vestlige lande, deriblandt Danmark, er ved at gøre sig klar til også at gå ind i konflikten. Og i Syrien er det præsident Bashar al-Assads styre, der forsøger at trænge IS tilbage.

Reza Marashi fra det amerikanske Nationale Iransk-Amerikanske Råd understreger, at kampene imod IS er med til at tegne nogle nye og hidtil uhørte alliancer:

”Før i tiden var Irak den arena, hvor alle disse lande bekæmpede hinanden, enten i det skjulte eller helt åbenlyst. Det er meget bemærkelsesværdigt, at arabiske og vestlige regeringer ikke beklager sig over, at Iran blander sig, eftersom de har samme mål,” siger han til Al Jazeera.

Det er ikke alle, der ser lige positivt på den udvikling. For Israel er det meget bekymrende, hvis Iran er på vej ind i det gode selskab i Vesten, siger Meir Litvak:

”Pludselig kommer iranerne til at stå som det moderate land, der bekæmper ekstremisme i regionen. Men for Israel er Iran stadig den onde fjende, der truer med udslettelse og støtter både Hizbollah og Hamas.”

Helt konkret frygter Israel, at det kan føre til, at Vesten ændrer syn på spørgsmålet om Irans atomprogram. Israel er dog også interesseret i, at IS' fremmarch bliver stoppet. Men for Israel er IS primært et potentielt, fremtidigt problem, siger Meir Litvak:

”Hvis man ser kynisk på det, er IS med til at holde Hizbollah beskæftiget i Syrien. For Israel er det godt, at opmærksomheden er rettet den vej i stedet for mod Israel. Det betyder dog ikke, at Israel og IS er venner.”