Ja-siden får medvind i Skotland

Den skotske førsteminister, som ønsker løsrivelse fra Storbritannien, blev en klar vinder af den sidste tv-debat inden afstemningen

Fire unge skotter viser deres støtte til et uafhængigt Skotland. Flaget til venstre er det britiske, mens flaget til højre er det skotske flag, Saltire.
Fire unge skotter viser deres støtte til et uafhængigt Skotland. Flaget til venstre er det britiske, mens flaget til højre er det skotske flag, Saltire. Foto: Paul Stewart/Demotix/Corbis.

Selvstændighedskampagnen i Skotland vejrer morgenluft efter en dramatisk tv-debat, der fandt sted mandag aften. For nok er ja-siden bagud i meningsmålingerne. Men efter debatten er der generel enighed om, at ja-siden, repræsenteret ved førsteminister Alex Salmond, var den suveræne vinder.

Noget, som bliver udlagt som vigtigt i kampen om de mange vælgere, der endnu ikke har bestemt sig for, om de vil sige ja eller nej til spørgsmålet om skotsk selvstændighed, som vælgerne skal stemme om den 18. september.

Lederen af nej-siden er Labours tidligere finansminister Alistair Darling, som er valgt til parlamentet i London i den skotske hovedby, Edinburgh. Han var en snæver vinder af den første tv-debat, men mandag aften var det en helt anderledes aggressiv Alex Salmond, som ikke lod Alistair Darling få mange chancer for at tale ud. En efterfølgende meningsmåling viste således, at 71 procent mente, Salmond vandt debatten.

John Curtice, der er professor i politik ved Glasgows Strathclyde Universitet, vurderer, at debatformen med spørgsmål fra publikum gav Alex Salmond muligheden for at vise sin folkelighed.

”Denne gang var førsteministeren i stand til at vise sin mere afslappede personlighed fra begyndelsen af debatten, og han gik foran talerstolen og svarede spørgerne direkte. Mr. Darling forblev omvendt bag sin talerstol,” siger John Curtice i avisen The Scotsman.

Her sætter han dog spørgsmålstegn ved, om det så er nok til at overbevise de mange tvivlere.

Det tror Blair Jenkins, kampagneleder for ja-siden.

”Mere vigtigt end noget andet, så tror jeg, at de vælgere, der ikke har bestemt sig, ikke længere vil være i tvivl om, hvem der har de bedste argumenter,” sagde han efter debatten til BBC Scotland.

Han understregede videre, at afstemningen ikke er et valg mellem de to ledere eller to partier.

”Det er meget, meget større og meget mere vigtigt end det, så jeg tror ikke, du nødvendigvis vil se folk skifte holdning umiddelbart efter debatten, men de vil reflektere over, hvad de så og hørte,” sagde han.

Fra nej-siden lød svaret fra Labours Douglas Alexander, at der er forskel på at optræde og at overtale, og at Alistair Darling rejste de spørgsmål, der mangler svar på.

Alistair Darlings primære spørgsmål handlede om, hvilken valuta et eventuelt selvstændigt Skotland skal have, for selv hvis skotterne beholder det britiske pund, vil de ikke have nogen indflydelse på pengepolitikken.

Men her svarede Alex Salmond, at det ikke var noget problem for Danmark at være bundet til euroen - og alternativt kan Skotland have sin egen valuta på samme vis som Norge og Sverige.

De seneste meningsmålinger viser, at 57 procent af skotterne siger nej til selvstændighed, mens 43 procent siger ja. Men de tal inkluderer ikke de omkring en halv million skotske vælgere, som endnu ikke har besluttet sig.