Tørklæde på stranden? Nej, her hersker bikinien

Frankrig har forbudt islamisk og anden klædedragt i skoler og gymnasier. Et tørklæde på stranden er derfor fuldstændig lovligt, men bikinien hersker

Hvis man vil bo i Frankrig, skal man gå i bikini på stranden.
Hvis man vil bo i Frankrig, skal man gå i bikini på stranden. Foto: Johan Strindberg.

Hvis man vil bo i Frankrig, skal man gå i bikini på stranden. Alt andet er et angreb på fransk kultur, mener Frankrigs tidligere familieminister Nadine Morano.

Hun har illustreret sit synspunkt med to fotografier på sin facebookside,

Det ene billede viser ryggen af en kvinde, som sidder fuldt påklædt på stranden og med håret dækket af et tørklæde, mens hendes mand bader. Det andet viser Brigitte Bardot i hendes velmagtsdage i 1960'erne, hvor hun slanger sine veldrejede former i en meget lille bikini.

”Dette billede af et Frankrig, der er stolt af sin kvinde-frigørelse, har slået mig som en kontrast til den tilslørede kvinde. Når man vælger at komme til Frankrig, som er en verdslig retsstat, har man pligt til at respektere vores kultur og kvindernes frihed. Ellers kan man tage et andet sted hen,” lyder Nadine Moranos kommentar til billederne.

Frankrig har forbudt islamisk og anden klædedragt, der tildækker ansigtet, ligesom islamiske tørklæder og andre iøjnefaldende religiøse tegn er forbudt i skoler og gymnasier.

Et tørklæde på stranden er derfor fuldstændig lovligt, erkender Nadine Morano. Alligevel føler hun sig stødt af det.

”Manden bader, mens hans undertrykte kone sidder artigt på stranden. Det er oprørende, selvom det er lovligt,” skriver hun.

For formanden for Observatorium mod Islamofobi er det derimod ”en stigmatisering af islam”.

”Ånds- og trosfrihed er grundlovssikrede rettigheder,” fastslår Abdallah Zekri, på tv-stationen iTélé.

Nadine Moranos egne partifæller er heller ikke begejstrede.

”Så længe man overholder loven, har man lov til at gå klædt på stranden, som man vil,” mener hendes tidligere ministerkollega Valérie Pécresse.

Og ligestillingsminister Najat Vallaud-Belkacem mener, at ”Nadine Morano skjuler sig bag ligestillingen for at kunne promovere en kvalmende politik,” som hun formulerer det i en meddelelse på Twitter.

Men den tidligere gaullistiske familieminister og nuværende medlem af Europa-Parlamentet er ikke den eneste, der mener, at badegæster på stranden ikke bør bære det islamiske tørklæde.

”I Front National har vi længe argumenteret for et forbud mod religiøse symboler i det offentlige rum,” siger partiets næstformand Florian Philippot ifølge nyhedsbureauet AFP.

Det skridt har man netop taget i byen Wissouz uden for Paris.

Her har byrådet vedtaget et sæt ordensregler for den kommunale strand, der forbyder at bære anstødelig beklædning eller religiøse symboler, og alle kvinder med tørklæde er blevet forment adgang til stranden.

Byrådet henviser især til ”behovet for fredelig sameksistens”, et argument som i juli blev ført frem af Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i en afgørelse, der godkender det franske ”burkaforbud” mod fuld ansigtsdækning.

Frankrigs administrative domstol har siden omstødt forbuddet, som byrådet derefter genindførte i en anden ordlyd. Også dette forbud er blevet omstødt.

Byrådet i Wissouz har ikke kommenteret domstolens afgørelse. Men debatten om religiøse, og især muslimske, symboler i det offentlige rum er lanceret.