Israel vil bygge nye bosættelser ved Betlehem

Israel eksproprierer 400 hektarer land ved Betlehem på Vestbredden. Fredsgrupper og palæstinenserne raser.

Der skal bygges nye israelske boliger ved Betlehem på Vestbredden.

Israels militær, der har ansvaret for administrationen af civile anliggender på Vestbredden, meddeler, at 400 hektarer land ved Betlehem en halv snes kilometer fra Jerusalem eksproprieres.

Palæstinensiske ledere raser.

- Israels regering begår forskellige forbrydelser mod det palæstinensiske folk og det besatte land, siger Saeb Erekat, palæstinensisk fredsforhandler.

- Det internationale samfund må så hurtigt som muligt stille Israel til ansvar for dets forbrydelser og angreb mod vort folk i Gaza og den fortsatte bosættelsesaktivitet på Vestbredden og i Østjerusalem, siger han.

Israel erobrede under krigen i 1967 såvel Vestbredden som Østjerusalem. Den østlige del af den hellige by har Israel siden annekteret.

Den israelske fredsgruppe Peace Now, der er imod israelske bosættere på Vestbredden, siger, at det er den største ekspropriering i tre årtier.

Der er tale om en politisk beslutning, som blev truffet efter bortførelsen og mordet på tre israelske teenagere ved Hebron, der også ligger på Vestbredden.

Det var det tredobbelte mord, der eskalerede fjendskabet mellem Israel og Hamas, og som førte til den nylige krig i Gaza.

Hamas har erkendt, at dens folk stod bag drabet på de tre.

Lokalstyret i den israelske bosættelsesblok Etzion på Vestbredden hilser søndagens meddelelse velkommen og siger, at det åbner for en udvidelse af den mindre bosættelse Gevaot.

Gevaot-bosættelsen består lige nu af 10 familier.

Avisen Haaretz skriver, at der siden år 2000 har ligget en israelsk plan om at bygge på de 400 hektarer. I fjor udsendte Israels regering licitation på byggeri af 1000 boliger på stedet.

Der bor omkring 550.000 israelske bosættere på Vestbredden blandt den palæstinensiske befolkning på omkring 2,4 millioner.

De palæstinensiske selvstyremyndigheder har under den langvarige fredsproces forhandlet for at få etableret en palæstinensisk stat på Vestbredden og i Gaza med Østjerusalem som hovedstad.