Putin kalder Østukraine for Nye Rusland

Løsningen på konflikten i Ukraine må indebære diskussionen om Østukraines politiske organisering, siger Vladimir Putin

Ruslands præsident, Vladimir Putin, vil diskutere Ukraines "statsstatus."
Ruslands præsident, Vladimir Putin, vil diskutere Ukraines "statsstatus.". Foto: AFP Photo / Ria-Novosti / Pool / Mikhail Klimentyev.

Ruslands præsident Vladimir Putin sagde i går, at Østukraines fremtid skal diskuteres, og han nævnet i denne forbindelse ”statsstatus” ifølge russiske medier.

”Væsentlige, meningsfulde forhandlinger skal begynde øjeblikkeligt om spørgsmålet om samfundets (det østukrainske, red.) politiske organisering og status som stat i det sydøstlige Ukraine for at beskytte de retmæssige interesser af de mennesker, som bor der,” har det russiske nyhedsbureau Itar-Tass citeret Putin for at sige.

Udtalelserne kom fra præsidenten under et tv-program sendt i det østlige Rusland.

Putin kalder ifølge nyhedsbureauet dpa gentagne gange det omstridte område i Østukraine for “Novorossia” eller Nye Rusland i tv-udsendelsen.

Han krævede dog ikke eksplicit, at der skal grundlægges en ny stat under det navn - et mål som separatister ellers har erklæret.

Efter præsidentens udtalelser siger en talsmand for præsidentens pressesekretariat Dmitry Peskov ifølge Reuters, at Putin ikke mente, at Østukraine skal være en selvstændig stat. Præsidenten havde kun opfordret til ”inkluderende samtaler” mellem Kijev og separatisterne.

Talsmanden sagde endvidere, at der ikke kan komme en aftale mellem den russiske og den ukrainske præsident om en løsning af konflikten.

”Det er umuligt, da det ikke er en konflikt mellem Rusland og Ukraine, men en intern ukrainsk konflikt,” siger han.

Spurgt af det russiske nyhedsbureau Ria, om det er muligt at forudse slutningen på krisen i Ukraine, siger den russiske præsident:

”Nej, det afhænger i høj grad af den politiske vilje fra de ukrainske myndigheder”. Derudover siger Putin til det russiske nyhedsbureau Itar-Tass, at Rusland ikke bare kan stå og se på, at folk bliver skudt ned på klos hold i Ukraine.