Lidegaard støtter Obama: IS har intet med islam at gøre

Udenrigsministeren bakker op om "alle dele" af præsident Barack Obamas tale om at bekæmpe Islamisk Stat.

Oprørsgruppen Islamisk Stat (IS) skal ødelægges, slår den amerikanske præsident, Barack Obama, fast, og den udmelding møder opbakning hos udenrigsminister Martin Lidegaard (R).

Han "bakker op om alle dele" af Obamas tale natten til torsdag dansk tid, hvor præsidenten understregede, at han vil gå efter at ramme den ekstremistiske bevægelse med luftangreb, "hvor end den befinder sig."

- Jeg bakker op om Obamas analyse, at Islamisk Stat hverken har noget med islam eller en stat at gøre, men er en terrororganisation, der skal bekæmpes med alle midler, og jeg bakker op om de forskellige indsatser, som han foreslår, siger Martin Lidegaard til Ritzau.

Han hæfter sig særligt ved, at der ikke er tale om en udelukkende militær indsats i kampen mod IS, som både Obama og Lidegaard stadig kalder Isil, den islamistiske ekstremistgruppes gamle navn.

- Det afgørende for mig er, at Obama ikke lægger op til, at der skal kamptropper ind i Irak, men lægger op til en fokuseret militær indsats, der kombineres med en politisk og en humanitær indsats i regionen, siger Lidegaard og uddyber:

- At inddrage de regionale lande er helt afgørende, ellers vil IS bruge det til at fremstille det som en ny kamp mellem Vesten og islam, hvilket ville være vand på deres mølle. At der er udsigt til at få en lang række muslimske stater med i koalitionen er af helt afgørende betydning.

Ministeren oplyser, at USA ikke har anmodet Danmark om yderligere hjælp. Der er heller ingen danske planer om at bombe i Syrien, ligesom der ikke kommer danske kamptropper til hverken Irak eller Syrien. Dog kan en større indsats i Irak komme på tale, hvis det bliver nødvendigt.

- Jeg udelukker ikke yderligere indsatser i Irak, men det er afsindigt vigtigt, at muslimske lande også bidrager til det militære aktiviteter for at undgå, at det kan fremstilles som en krig mellem Vesten og islam, hvilket det ingenlunde er.

- Det afgørende er, at vi får løst problemerne politisk og får sat en stopper for de såkaldte foreign fighters og finansieringen af terrornetværket, siger han.

Ifølge Enhedslistens forsvarsordfører, Nikolaj Villumsen, bør det dog være FN og ikke USA, der leder an i kampen mod IS:

- FN vil kunne samle verden og Mellemøsten, mens USA er en rød klud for mange i regionen efter den forfejlede invasion af Irak i 2003. Jeg vil derfor opfordre udenrigsministeren til at sige klart fra overfor dansk deltagelse i krigen i Syrien eller indsættelse af kampfly i Irak.