Rabbineren, der skal kæmpe for religionsfrihed

David Saperstein er den første ikke-kristne, der er indstillet til postensom USA's ambassadør for religionsfrihed

David Saperstein er indstillet til posten som USA's ambassadør for religionsfrihed. -
David Saperstein er indstillet til posten som USA's ambassadør for religionsfrihed. - . Foto: Scanpix.

USA's kommende ambassadør for religionsfrihed, David Saperstein, er en politisk liberal rabbiner, der har flere anholdelser bag sig. Ikke desto mindre vakte det udbredt begejstring i Washington, da præsident Barack Obama for nylig indstillede den 66-årige rabbiner til den prestigefyldte post.

David Saperstein nyder respekt for sin vedvarende indsats for at fremme global religionsfrihed, og hans sammenstød med politiet skyldes da også denne aktivisme. Senest blev han lagt i håndjern i 2009, da han sammen med andre aktivister forsøgte at få adgang til Sudans ambassade i Washington for at protestere imod folkemordet i Darfur.

Som reformjøde og jurist har David Saperstein igennem 40 år stået i spidsen for interessegruppen Religious Action Center of Reform Judaism, og han har igennem sin karriere fokuseret på social retfærdighed og trosfrihed både i og uden for USA. Eksempelvis var han i 1993 en central figur i en højre-venstre koalition, der sikrede vedtagelsen af en lov, som forstærkede amerikanernes ret til at praktisere deres tro. Hans mangeårige lobbyisme fik i 2009 ugemagasinet Newsweek til at udnævne ham til USA's ”mest indflydelsesrige rabbiner”.

Udnævnelsen skal godkendes af Senatet, og sker det -som forventet - bliver Saperstein den første ikke-kristne på denne post. Stillingen, der blev oprettet i 1998, har været ubesat i knap et år, efter at den forrige ambassadør, den afroamerikanske præst Suzan Johnson Cook, trådte tilbage sidste efterår. Obama har længe været under pres for at udnævne en ny ambassadør, og mange aktivister har stillet spørgsmål ved præsidentens og udenrigsministeriets vilje til at prioritere den globale kamp for religionsfrihed.

David Saperstein har vundet nogle højrekristne hjerter for sit ihærdige arbejde for at bekæmpe kristenforfølgelser i blandt andet Sudan, men hans liberale holdning til værdipolitiske emner såsom stamcelleforskning og abort bekymrer nogle på den socialt konservative fløj. Saperstein fordømte eksempelvis den amerikanske højesterets nylige afgørelse i den såkaldte ”Hobby Lobby”-sag, hvor private virksomheder med henvisning til deres religionsfrihed fik ret til at nægte at betale for den del af deres ansattes forsikringspolicer, der dækker prævention.

Det amerikanske udenrigsministeriums seneste rapport om religionsfrihed slår fast, at forfølgelsen af verdens mest sårbare trosgrupper er værre end nogensinde i nyere tid. Når David Saperstein begynder sit nye arbejde, vil han blandt andet skulle arbejde for at beskytte kristne og andre religiøse mindretal i lande som Irak, Pakistan, Egypten og Kina.

David Saperstein bor i Washington med sin hustru. Det er uklart, hvornår hans nominering kommer for Senatet.