Prøv avisen
Portræt

Fra bortadopteret svejser til statsminister

Partileder Stefan Löfven løfter en buket roser efter at have holdt tale til Socialdemokraternes valgfest i går. Foto: Scanpix

Den 57-årige socialdemokratiske smed Stefan Löfven ser ud til at blive Sveriges næste statsminister, efter otte år med en borgerlig regering

Den 21. juli 1957 blev Kjell Stefan Löfven født i arbejderkvarteret Hägersten i det sydvestlige Stockholm, men allerede i maj 1958 – ti måneder gammel – blev han bortadopteret, fordi hans biologiske mor ikke havde midler til at tage sig af ham.

Som 13-årig meldte han sig ind i det svenske socialdemokrati, og efter søndagens valg ser det ud til, at han bliver Sveriges næste statsminister, efter at landet de seneste otte år har været under den borgerlige Fredrik Reinfeldts ledelse.

På mange måder er det overraskende, at Stefan Löfven i dag står på toppen af svensk politik. Ikke alene på grund af hans svære opvækst, men også fordi han aldrig tidligere har siddet i det svenske parlament, Rigsdagen, og først trådte ind i svensk politik for to år siden.

Stefan Löfven voksede op med plejefaren, Ture Melander, der var fabriksarbejder, og plejemoren Iris Melander, som arbejdede som privat sygeplejerske, i Sunnerstra 70 kilometer nord for Stockholm og sin biologiske mor og bror.

I løbet af opvæksten blev han inspireret af den legendariske socialdemokratiske statsminister Olof Palmes indsats for international fred og var med til at stifte en ungdomsafdeling for partiet, som han senere blev formand for.

Stefan Löfven, der af mange kaldes ”folkets mand”, har i modsætning til sin borgerlige modstander igennem den svenske valgkamp, Fredrik Reinfeldt, fremstået som en ydmyg politiker, som har talt til svenskerne i øjenhøjde, mens Fredrik Reinfeldt af flere er blevet kritiseret for at virke arrogant. 

Desuden er Stefan Löfven kendt som en entusiastisk person, som i valgkampen flere gange har virket på grænsen til det ukontrolleret aggressive i debatten med sine politiske modstandere.

Stefan Löfven blev som 22-årig genforenet med sin biologiske familie og arbejdede som ung i både det svenske postvæsen og som svejser i Örnsköldsvik i det centrale Sverige, inden han i 1995 blev engageret i fagforeningsarbejdet i metalarbejdernes forbund.

I 2005 blev han valgt som formand for forbundet og i januar 2012 som formand for Socialdemokraterne. Dette efter en bilagsskandale, der kostede Håkon Juholt posten. 

Stefan Löfven er privat interesseret i sport og er gift med Ulla Löfven, som han mødte igennem arbejdet som svejser på våbenfabrikken Hägglund & Söner.

En af socialdemokratens mere kritiserede politiske mærkesager er netop støtten til den svenske våbeneksport.