Spanien fastholder alligevel fri abort

Et forslag om at stramme abortloven, som spanske politikere mente "helt sikkert" ville blive vedtaget, ser nu ud til at blive droppet

Undersøgelser har vist, at modstand mod abort har gjort den spanske regering upopulær
Undersøgelser har vist, at modstand mod abort har gjort den spanske regering upopulær.

Hvad der igennem næsten tre år har været et løfte fra regeringen til sine konservative vælgere, ser nu ud til at ende i skrivebordsskuffen. I december sidste år præsenterede justistminister Alberto Ruiz-Gallardn ellers et udkast til et lovforslag, der ville stramme loven om svangerskabsafbrydelse så meget, at abort kun ville blive tilladt, hvis kvinden havde været udsat for en voldtægt eller hvis hun ville komme i livsfare i tilfælde af en fødsel. Misdannelse af fostret forsvandt som abortkriterium, og det fik kvindegrupper og den samlede opposition til at tale om, at Spanien ville trille 30 år tilbage i tiden, hvad kvindens rettigheder angår.

Protesterne kom ikke kun udefra. Også markante medlemmer af det konservative parti gjorde front mod det og bebudede, at de ville bryde partidisciplinen og stemme imod, hvis det kom til afstemning i parlamentet.

I de måneder, der er gået siden præsentationen, har justitsministeren forsøgt at ”polere” sit forslag. I juli lå det endelige lovforslag klar, og Gallardn udtalte, at det ”helt sikkert ville blive vedtaget i ministerrådet og derefter sendt til parlamentet, inden sommeren var ovre”.

Men det er ikke sket, og det tyder på, skriver blandt andet dagbladet El Mundo, at statsminister Mariano Rajoy har skiftet mening. Det har han angiveligt, fordi stadig flere medlemmer i hans egne rækker er imod at vedtage en så polemisk lov alene med det konservative partis mandater og kun et års tid før to vigtige valg, nemlig kommune- og autonomivalgene til foråret og parlamentsvalget i efteråret 2015. En undersøgelse fra en sociolog med tilknytning til regeringen viser desuden, at én af de væsentligste årsager til, at det konservative parti tabte 2,5 millioner stemmer ved valget til Europa-Parlamentet i foråret, var netop forslaget om at afskaffe den frie abort.