Israel hjælper USA mod Islamisk Stat

Angreb i Irak og Syrien sker med hjælp fra israelske satellitbilleder

Når den USA-ledede koalition går til angreb mod Islamisk Stat, IS, i Irak, sker det med hjælp fra satellitbilleder og andre efterretningsoplysninger fra Israel. Arkivfoto. Satellitbillede over Damaskus i Syrien.
Når den USA-ledede koalition går til angreb mod Islamisk Stat, IS, i Irak, sker det med hjælp fra satellitbilleder og andre efterretningsoplysninger fra Israel. Arkivfoto. Satellitbillede over Damaskus i Syrien.

Når den USA-ledede koalition går til angreb mod Islamisk Stat, IS, i Irak, sker det med hjælp fra satellitbilleder og andre efterretningsoplysninger fra Israel.

Israel er ikke en formel del af koalitionen på 40 lande, der er blevet enige om at ville bekæmpe IS. Men militærkilder oplyser til de israelske medier, at Israel alligevel på flere forskellige måder bidrager til koalitionens operation, der primært vil bestå af luftangreb.

Israels forsvarsministerium har hverken be- eller afkræftet oplysningerne.

Koalitionen, som Danmark også er en del af, består blandt andet af 10 arabiske lande. De vil let kunne opfatte det som problematisk at skulle samarbejde militært med Israel. Ifølge nyhedsbureauet Reuters har USA derfor indtil videre sørget for at sløre hebraiske tekster og andre israelske tegn på det materiale, Israel har bidraget med, inden det er blevet givet videre til andre lande i koalitionen.

Selvom Israel grænser op til Syrien, hvor IS har erobret store landområder, har der ikke været angreb eller andre episoder i Israel, der kan forbindes med IS. Blandt israelske politikere bliver den palæstinensiske bevægelse Hamas samt styret i Iran stadig generelt opfattet som mere presserende trusler end Islamisk Stat.

Ikke desto mindre begynder den sunnimuslimske islamisme dog at presse sig på for israelerne. I løbet af de seneste uger er stort set hele grænseområdet i Golanhøjderne, hvor landegrænsen mellem Israel og Syrien går, blevet indtaget af den al-Qaeda-relaterede gruppe Jabath al-Nusra. Det er en af de grupper, der ligesom IS kæmper i Syrien imod præsident Bashar al-Assad.

Islamisk Stat har formået at skabe frygt i vestlige lande den seneste tid. Tidligere på ugen kom det frem, at den terroralarm, der satte Norge på den anden ende tidligere på sommeren, formentlig kom på grund af en trussel fra Islamisk Stat. Og i torsdags var der den største antiterroraktion i Australiens historie, efter et medlem af Islamisk Stat angiveligt havde konkrete planer om et terrorangreb mod Australien.