Den mest kendte israelske agent er død

Mike Harari blev ekspert i at snigmyrde i udlandet. Nu er han død som 87-årig

Mike Harari var en af grundlæggerne af Mossads Caesa-rea-enhed, der udfører hemmelige missioner uden for Israel. - Arkivfoto.
Mike Harari var en af grundlæggerne af Mossads Caesa-rea-enhed, der udfører hemmelige missioner uden for Israel. - Arkivfoto.

Da den israelske efterretningstjeneste jagtede og likviderede palæstinenserne i gruppen Sorte September, der havde myrdet israelske sportsfolk under De Olympiske Lege i München i 1972, var det Mike Harari, der stod i spidsen for aktionen. Og da israelere blev holdt som gidsler på et fly i Uganda i 1976, var Mike Harari med, da is-raelske specialtropper og agenter fik befriet gidslerne under en opsigtsvækkende aktion.

Mike Harari har gennem tiden været med i hundredvis af ofte dybt kontroversielle og vovede specialoperationer for den israelske efterretningstjeneste Mossad. I søndags døde han, 87 år.

Set med israelske øjne er det en af de vigtigste figurer i landets efterretningstjeneste, der er gået bort. Mange arabere vil derimod nok sige, at verden nu har en morder mindre at bekymre sig om.

Mike Harari var en af grundlæggerne af Mossads Caesarea-enhed, der udfører hemmelige missioner uden for Israel.

Han blev født i 1927 under det britiske mandat. Allerede som 16-årig blev han en del af de jødiske militser, der kæmpede i det urolige område. Ved statens Israels oprettelse i 1948 begyndte han i sikkerhedstjenesten Shin Beth og kom i 1954 til efterretningstjenesten Mossad. I 1970 blev han en del af Caesarea-enheden, hvor han specialiserede sig i snigmord og sabotage.

I forbindelse med jagten på gruppen Sorte September endte en af Mossads aktioner med, at en uskyldig tjener på en restaurant blev skudt i Lillehammer i Norge i 1973. Det var Mike Harari, der ledede gruppen, der begik fejlen.

Efter episoden tilbød han sin opsigelse til Israels premierminister, som dog afslog med begrundelsen, at der endnu var meget arbejde at udføre. Mike Harari stoppede i Mossad i 1980. Han blev som 80-årig dekoreret med efterretningstjenestens højeste orden.