Prøv avisen

Islamisk Stat fortørnet over øgenavn

Det er slut med at kalde Islamisk Stat for Islamisk Stat, mener Frankrigs udenrigsminister Laurent Fabius.

Frankrig har givet de militante islamister i Syrien og Irak et nyt navn, og andre følger det franske eksempel. Til stor fortrydelse for terroristerne

IS. ISIS. ISIL. Islamisk Stat.

Terrorbevægelsen, som har spredt rædsel i Syrien og Irak, er ikke noget kært barn i Vesten, men den har alligevel mange navne.

Nu føjer den franske regering endnu et navn til rækken, og det har efter sigende gjort terroristerne stærkt fortørnede.

Vil ikke kalde gruppenIslamisk Stat

Den franske udenrigsminister Laurent Fabius fortalte forleden, at han fremover vil omtale Islamisk Stat som "Daesh".

Det nye navn er en sammentrækning af bevægelsens arabiske navn "al-Dawla al-Islamiya fi al-Iraq wa al-Sham" og minder desuden om det arabiske ord for "at trampe".

Udenrigsministeren begrundede beslutningen med, at han betragter bevægelsen som "en terroristgruppe, ikke en stat".

"Jeg vil ikke anbefale at bruge navnet Islamisk Stat, fordi det udvisker grænserne mellem islam, muslimer og islamister. Araberne kalder dem 'Daesh', og jeg vil kalde dem 'Daesh-morderne'," sagde ministeren til France 24 ifølge Huffington Post.

Det nye navn har tilsyneladende fornærmet den ekstremistiske bevægelse.

Ifølge Associated Press har bevægelsen truet indbyggerne i den irakiske by Mosul med at skære tungen af dem, hvisde offentligt bruger navnet Daesh. Navnet er et tegn på respektløshed, mener terroristerne.

Ifølge en arabisk-kyndig skaber ordets form på arabisk såvel som kombinationen af bogstaver associationer til ord og begreber fra al-jahiliyya, en før-islamisk periode, som især mange arabere forbinder med barbari og ondskab.

Enighed: Islamisk Stat har intet at gøre med islam

Mange medier herhjemme, inklusiv Kristeligt Dagblad,har benyttet navnet Islamisk Stat.

Men flere internationale toppolitikere er i tråd med Frankrigs beslutning.USA's udenrigsminister John Kerry præsenterede for eksempel et nyt navn under en høring forleden: "Islams fjende".

"Jeg kalder dem 'islams fjende', fordi det er det, jeg mener, de er. Og de repræsenterer så afgjort ikke en stat, selvom de forsøger at hævde det," siger John Kerry.

Også Danmarks udenrigsminister Martin Lidegaard (R) har givet udtryk for, at Islamisk Stat hverken har noget med islam eller en stat at gøre, og at han derfor hellere omtaler dem som en terrororganisation.

De nye navne stopper ikke her.

En gruppe fremtrædende muslimer i Storbritannien harifølge The Independentopfordret regeringen til fremover at kalde bevægelsen for "Uislamisk Stat" for ikke at promovere terroristernesegen propaganda.