Myndigheder lukker moské for homoseksuelle

En sydafrikansk moské for alle uanset køn, religion eller seksuel orientering nåede knapt at være åben i en uge. Ren intimidering, mener moskeens grundlægger

"Åben moské", som både er for homoseksuelle og mennesker med en anden religion end islam, åbnede sidste fredag under protester og efter trusler mod moskéens grundlægger. Nu er den lukket.
"Åben moské", som både er for homoseksuelle og mennesker med en anden religion end islam, åbnede sidste fredag under protester og efter trusler mod moskéens grundlægger. Nu er den lukket.

Homoseksuelle muslimer i den sydafrikanske by Cape Town har formentlig deltaget i deres første og sidste fredagsbøn i en moské for homoseksuelle, som åbnede i fredags.

Moskéen, som blev indviet under protester fra lokale muslimske samfund i den sydafrikanske by, er blevet lukket, skriver BBC. 

Årsagen er ifølge et byrådsmedlem, at moskéen har overtrådt kommunale vedtægter ved ikke at have parkeringspladser. 

Moskéens grundlægger, muslimen Taj Hargey, som er bosat i Storbritannien og har en ph.d. i islamiske studier fra Oxford University, har ikke meget til overs for begrundelsen.

"Byrådet forsøger at lukke moskéen ved hjælp af latterlige vedtægter, og jeg vil ikke lade mig true af dem eller af nogen anden," siger han til BBC.

Formålet med moskéen, som har fået navnet "Åben moské" og ligger i et varehus, er ifølge Taj Hargey at bekæmpe religiøs radikalisering. Han understreger, at der i Sydafrika er både religionsfrihed og ytringsfrihed.

"Ingen har ret til at fortælle andre, hvad de skal tro på. Det her en moské, som dyrker ligestilling mellem kønnene, den er selvstyrende og uafhængig og vil fortsætte med at være det."

Lokale muslimer har fordømt moskéen, og nogle forsøgte fredag at hindre folk i at deltage i fredagsbønnen.

Men byrådsmedlem Ganief Hendricks afviser, at der med lukningen er tale om en heksejagt mod Taj Hargey og hans projekt.

"Det her er et følelsesladet emne - nogle byrådsmedlemmer, som er muslimer, forsvarer gerne sagen kraftigere end de, der ikke gør det, men på bundlinjen bliver vi nødt til at sikre, at reglerne bliver fulgt."

Ifølge lokale vedtægter skal der ved kirker og moskéer og lignende steder være mindst en parkeringsplads til 10 deltagere. Ansøgningen om at få den nødvendige tilladelse kan tage op til seks måneder.

"Det er ren intimidering," mener Taj Hargey.

"Hvorfor er de så bange? Det er de, fordi de ved, at hvis denne moské lykkes, så er det forbi med deres religiøse monopol," siger han med henvisning til, at moskéen også er et opgør med den tradition, at mænd og kvinder ikke kan bede sammen.

Han vil efter eget udsagn genoplive den "oprindelige moské grundlagt af profeten Muhammed", som ifølge ham ikke adskilte kønnene.