Prøv avisen

Enhedslisten giver penge til kurdiske krigere i Syrien

Enhedslisten giver 53.500 kroner til de kurdiske styrker i det nordlige Syrien. Her er det grænsen til Tyrkiet. Foto: Scanpix

Enhedslisten overrakte i dag 53.500 kroner til de kurdiske styrker i det nordlige Syrien, som bekæmper Islamisk Stat. Et bidrag i en sekterisk konflikt, siger udenrigsministeren

I går stemte Enhedslisten som det eneste parti i Folketinget nej til beslutningen om at sende syv F-16-jagere på vingerne for at bombe Irak.

I dag afholdt partiet så et pressemøde, hvor de overrakte "et symbolsk beløb” - som forsvarsordfører Nikolaj Villumsen selv formulerede det - på 53.500 kroner gives til de kurdiske styrker i det nordlige Syrien, der i øjeblikket kæmper mod Islamisk Stat (IS).

Pengene er lynindsamlet blandt partiets afdelinger og kan derfor komme til at stige, understregede Nikolaj Villumsen.
 
”I har brug for hjælp, men i øjeblikket får I ingen hjælp,” sagde Nikolaj Villumsen, da han overrakte pengene, med henvisning til, at blandt andre den danske stat ikke vil støtte kurderne i det nordlige Syrien, ligesom de støtter kurderne i det nordlige Irak.

Det var lederen af det kurdiske parti PYD, Saleh Muslim, som er på besøg i Danmark, der modtog pengene som repræsentant for de kurdiske styrker i det nordlige Syrien.
 
Hvad pengene præcist skal bruges til, ville Saleh Muslim ikke svare på. Han henviste i den forbindelse til, at administrationen i Kobani, en kurdisk by i det nordlige Syrien, der for tiden er under angreb fra IS-styrker, vil beslutte, hvorvidt pengene skal bruges på våben.
 
Støtteerklæringen fra Enhedslisten blev først udsendt i en pressemeddelelse fredag morgen, men i Debatten på DR2 torsdag aften beskyldte udenrigsminister Martin Lidegaard (R) Enhedslisten for at vælge part i kampen mod IS, fordi partiet netop ønsker at sende våben til kurderne.
 
”Hele misæren både i Syrien og Irak er jo, at der er kurdere, sunnier og shiaer. Det er at styrke den sekteriske tilgang, hvis man går ind og siger, at nu styrker vi én af de grupperinger og satser på, at den kan tage hele molevitten,” sagde udenrigsministeren adresseret til Nikolaj Villumsen.
 
Nikolaj Villumsen nåede i går ikke at besvare spørgsmålet, men i et interview til Kristeligt Dagblad afviser han direkte anklagen om, at Enhedslisten styrker den sekteriske tilgang.
 
”Det er ganske enkelt ikke rigtigt. Vi støtter de demokratiske kræfter. Kurderne har etableret et demokratisk styre i den nordlige del af Syrien, som nu er under massivt angreb fra IS. Derfor har de brug for humanitær hjælp og våben, og det mener vi, at Danmark bør give dem – ligesom vi støtter kurderne i det nordlige Irak," siger han. 
 
Også Søren Espersen (DF) kritiserede i dag Enhedslisten, fordi han mener, at der er risiko for, at pengene kommer til at sive fra det kurdiske parti i Syrien, PYD, til deres søsterparti i Irak, det terrorstemplede PKK. En anklage, som både Nikolaj Villumsen og formanden for PYD, Saleh Muslim, afviser.
 
På pressemødet var desuden Midya Tayyeb, der som repræsentant for de kurdiske organisationer i Danmark og medlem af det kurdiske studenterforbund Fokus-A, gav Saleh Muslim lovning på 102.000 kroner.