Sammenfald af helligdage kan skabe ballade i Israel

Jødiske og muslimske helligdage falder på samme dag

Det sker blot hvert 33. år, at de to helligdage falder sammen. På billedet beder ultraortodokse jøder.
Det sker blot hvert 33. år, at de to helligdage falder sammen. På billedet beder ultraortodokse jøder. Foto: Omer Messinger .

På lørdag markerer jøderne deres årlige store helligdag yom kippur. Dagen er dedikeret til faste, stilhed og bøn, og alt i Israel holder lukket.

Samme dag fejrer muslimer offerfesten id al-adha, hvor de mindes, at Abraham var villig til at ofre sin søn til Gud. I modsætning til jødernes stille helligdag bliver id al-adha fejret med store familiefester, masser af mad og ofte fyrværkeri og musik.

Det sker blot hvert 33. år, at de to helligdage falder på samme dag. Denne gang sker det på et tidspunkt, hvor forholdet mellem jøder og muslimer i Israel er særdeles anspændt. Derfor frygter myndighederne, at de to helligdage vil føre til provokationer og sammenstød. Den nødvendige forståelse og tolerance mellem religionerne er ikke til stede, advarer Rassem Khamaisi, professor ved Haifa Universitet:

”Det er oplagt at tro, at ekstreme grupper vil udnytte situationen til at udføre racistiske og voldelige handlinger, der vil grave den i forvejen dybe kløft mellem arabere og jøder endnu dybere,” siger han til avisen The Jerusalem Post.

For at undgå, at de forskellige måder at fejre helligdage på fører til konflikter, er en række af landets højeste muslimske og jødiske religiøse autoriteter gået sammen om at få spredt budskabet om forståelse mellem religionerne op til weekenden.

I onsdags havde de hasteindkaldt til en konference i byen Lod mellem Tel Aviv og Jerusalem. I forlængelse af konferencen blev der iværksat en oplysningskampagne i byer med blandet arabisk og jødisk befolkning. Myndighederne har de seneste dage delt informationsmateriale ud på både hebraisk og arabisk i synagoger og moskéer, der informerer om forskellene i de to helligdagsfejringer.

Et andet resultat af konferencen var, at flere arabiske forretninger får mulighed for at holde åbent i Israel på lørdag, så muslimer kan handle ind til deres fest.