Sverige står fast på anerkendelse af Palæstina

Palæstina har brug for opbakning, inden det er for sent, mener den svenske statsminister, Stefan Löfven

Den svenske melding møder kritik fra mange vinkler, men Sverige holder fast i deres anerkendelse af Palæstina. Her er to palæstinensiske piger til den muslimske Eid-fest i Gaza by.
Den svenske melding møder kritik fra mange vinkler, men Sverige holder fast i deres anerkendelse af Palæstina. Her er to palæstinensiske piger til den muslimske Eid-fest i Gaza by. Foto: Majdi Fathi/NurPhoto/Sipa USA.

Da den nye svenske regering i fredags blev offentliggjort i Stockholm, udnyttede den socialdemokratiske statsminister, Stefan Löfven, lejligheden til at bringe en ganske opsigtvækkende meddelelse. I tillæg til den formelle ministerpræsentation sagde Stefan Löfven, at han vil arbejde for, at Sverige formelt anerkender staten Palæstina.

Udtalelsen blev hurtigt mødt med negative reaktioner fra Israel og USA, men det skræmmer ikke den nyudnævnte statsminister.

I et interview med den svenske avis Expressens tv-kanal svarer Stefan Löfven nu igen på kritikken og understreger, at han også bakker op om den israelske stat.

”Vi har en god dialog og er nære venner af Israel. At de er utilfredse med min udtalelse, havde jeg ventet. Men det er ikke en ny udmelding fra Socialdemokratiet. Vi har længe haft den opfattelse, at der skal komme en to-stats-løsning, hvor Israel og Palæstina kan leve sammen i fred,” siger den svenske statsminister.

Stefan Löfven mener, at kritikken af, at hans udtalelse skulle være uigennemtænkt, er forfejlet.

”Spørgsmålet er, om ikke diskussionen i stedet bør handle om, at man risikerer at komme for sent (med opbakningen af Palæstina, red.). Vi har nu en situation, hvor 40 procent af Vestbredden er besat. Det er et problem efter vores opfattelse,” siger statsministeren til Expressen om den kritik, der er kommet fra blandt andet Israel.

Den israelske udenrigs-minister Avigdor Lieberman siger til den israelske avis Haaretz, at han mener, at Sveriges statsminister ikke har sat sig ordentligt ind i konflikten i Mellemøsten.

”Han (Stefan Löfven, red.) har ikke forstået, at det er palæstinenserne, der i de seneste 20 år har stået i vejen for fremskridt og en aftale mellem Israel og palæstinenserne,” siger udenrigsministeren til avisen.

”Hvis situationen i Mellemøsten bekymrer den svenske statsminister, burde han i stedet fokusere på de brændende spørgsmål som det daglige massemord i Syrien, Irak og andre steder i regionen,” siger Avigdor Lieberman.

Den svenske udmelding møder også modstand fra det amerikanske udenrigsministerium.

Talsperson Jen Psaki kalder det en forhastet udtalelse, Stefan Löfven kom med på sin anden dag som statsminister.

”Vi støtter i den grad, at der skal komme en palæstinensisk stat, men det kan kun ske igennem forhandlinger, via en resolution (“), der anerkendes af begge parter,” sagde Jen Psaki ifølge den amerikanske avis The New York Times ved et pressemøde i Washington.

Sveriges ambassadør i Tel Aviv, Carl Magnus Nesser, var i går til samtale i det israelske udenrigsministerium i Jerusalem for at diskutere Sveriges nye kurs i Palæstina-politikken.