Islamisk Stats fremgang fortsætter

Selvom den amerikansk-ledede koalition angriber IS fra luften, formår islamisterne stadig at erobre nye områder. Lige nu rapporteres det, at byen Kobani på grænsen til Tyrkiet er under massivt pres

Indbyggere på den tyrkiske side af grænsen ser over mod den syriske grænseby Kobani, hvor et luftangreb fra den amerikansk-ledede koalition netop har fundet sted. Kobani vil med sikkerhed vil falde til islamisterne, hvis ikke der sker noget drastisk, lyder den lokale vurdering. - foto:
Indbyggere på den tyrkiske side af grænsen ser over mod den syriske grænseby Kobani, hvor et luftangreb fra den amerikansk-ledede koalition netop har fundet sted. Kobani vil med sikkerhed vil falde til islamisterne, hvis ikke der sker noget drastisk, lyder den lokale vurdering. - foto:.

Efter de seneste uger at have bombet sig vej frem med både tanks og artilleri i det nordlige Syrien, har krigerne fra Islamisk Stat, IS, nu indledt et afgørende angreb mod kurdernes vigtige bastion i byen Kobani på grænsen til Tyrkiet.

De kurdiske styrker i det nordlige Syrien har ellers udgjort en af de grupper i Syrien, der i flere år har formået at holde stand imod IS. Nu lyder meldingen fra de kurdiske soldater i Kobani, at byen med sikkerhed vil falde til islamisterne, hvis der ikke sker noget drastisk.

Ifølge avisen New York Times er de seneste dages udvikling et udtryk for, at IS har kastet det meste af sin energi og militære kræfter over Syrien.

Dermed er en vigtig del af fronten skiftet. I juni stod IS' vigtigste kampe i Irak, hvor islamisterne på kort tid fik erobret store områder i Nineveh-provinsen og indtog Iraks tredjestørste by Mosul.

At IS nu rykker frem i Syrien i stedet for i Irak, handler til en vis grad om omstændighedernes tilfælde. Det vurderer den britisk fødte mellemøst-analytiker Jonathan Spyer fra den israelske tænketank Gloria.

”Der ligger ikke en større handlingsplan hos Islamisk Stat om, at Syrien er vigtigere end Irak. At vi nu ser store angreb i Syrien er snarere et udtryk for, hvordan omstændighederne har udviklet sig. Fokus kan hurtigt ændre sig igen,” siger han.

Det handler grundlæggende om, at Islamisk Stat føler sig mere sikre i Syrien end i Irak. Her møder de væsentlig mindre modstand fra landtropper, end de gør i Irak, lyder det fra Jonathan Spyer. Det er især de kurdiske grupper i Irak, der står væsentlig stærkere, end kurderne i Syrien.

Islamisterne er dog stadig til stede i Irak, hvor de også formår at erobre nye områder. Ifølge den britiske avis The Independent er det over den seneste tid lykkes Islamisk Stat at komme så tæt på den vestlige del af Iraks hovedstad Bagdad, at det snart er muligt for dem at ramme byens lufthavn med artilleri.

IS' fremmarch sker på trods af, at den amerikansk-ledede koalition af lande i begyndelsen af august indledte luftangreb i både Syrien og Irak. Adskillige kritikere har de seneste dage understreget, at hvis det lykkes krigerne IS at indtage Kobani, vil det være den totale fiasko for præsident Barack Obamas strategi.

Ifølge Jonathan Spyer udstiller IS' seneste erobringer det dilemma, koalitionen står i.

”Obama har sagt, at han vil knuse IS. Men det er logisk set umuligt at ødelægge en stat ved at bombe den fra luften. Hvis man vil bekæmpe IS, er det uundgåeligt at sætte landtropper ind. Problemet er, at ingen vestlige land har lyst til at sætte egne tropper ind i Syrien, og der er ingen af de eksisterende grupper i Syrien, der er stærke nok til, at det give mening at alliere sig med dem,” siger han.

En vigtig faktor i kampen mod IS i det nordlige Syrien er, hvorvidt og i hvilket omfang den tyrkiske regering vil involvere sig. Kampene om Kobani sker lige på grænsen til Tyrkiet og har medført, at over 180.000 syrere er flygtet ind i Tyrkiet. Indtil videre er Tyrkiet blevet kritiseret for at være for tøvende i kampen mod de islamistiske grupper i Syrien. Kritikken går især på, at det har været alt for let for militante jihadister at krydse grænsen fra Tyrkiet ind i Syrien og slutte sig til IS.

I sidste måned lykkes det de tyrkiske myndigheder at få frigivet 46 tyrkere, der blev holdt som gidsler af IS. Siden da har budskabet fra den tyrkiske regering været, at man er klar til at engagere sig mere i kampene i Syrien, men indtil videre er det blevet ved snakken. I går var Erdogan på besøg i en flygtningelejr ved den syriske grænse. Her advarede han om, at Kobani er ved at falde til islamisterne og efterlyste, at der bliver iværksat en flyveforbudszone over området.