Endnu en spanier kan være smittet med ebola

Hospitalsudstyr for kritik for ikke at leve op til WHO's krav

I Madrid i Spanien er der demonstrationer, der kræver at sundhedsministeren går af.
I Madrid i Spanien er der demonstrationer, der kræver at sundhedsministeren går af. . Foto: Czuko Williams/Demotix/Corbis.

Mens sygehjælperen Teresa Romero meldes i bedring, blev en anden sygehjælper i går indlagt med symptomer på ebola.

Dermed er seks personer isoleret på det hospital Carlos III i Madrid, hvor begge sygehjælperne sandsynligvis blev smittet.

Begge sygehjælperne var med til at pleje de to spanske ældre missionærpræster, der døde af ebola i august og september, efter at de blev smittet i henholdsvis Liberia og Sierra Leone. Det er givet, at sikkerheden omkring pasningen af ebolapatienter har fejlet på et eller flere punkter, og kritikken tiltager mod den konservative sundhedsminister Ana Mato, der indtil nu ikke har givet mange oplysninger, men som har lovet at informere parlamentet i næste uge.

Nogle eksperter har kritiseret dragterne og udstyret for, at de ikke lever op til WHO's krav.

Andre har betegnet det hospital, hvor de to missionærpræster blev indlagt, som noget, der ”minder mest af alt om et felthospital”. Her blev i hvert fald den første sygehjælper smittet.

Den ebolasyge Teresa Romero har udtalt til dagbladet El Mundo og tv-stationen Cuatro, at hun i første omgang ikke tog notits af sin lave feber. Men at hun senere, da feberen steg, tog på hospitalet og gjorde opmærksom på, at hun kunne have pådraget sig sygdommen, fordi hun havde arbejdet med ebolapatienter.

Til trods herfor blev hun kørt i en almindelig ambulance uden særlige forholdsregler.

Teresa Romero sagde også, at hun på intet tidspunkt selv mener at have overtrådt sikkerhedsproceduren. Men en læge fra Carlos III-hospitalet sagde i går, at hun har erkendt, at hun kom til at røre sin pande med én af sine sikkerhedshandsker, efter at hun havde gjort den stue ren, hvor én af de ebolasyge missionærpræster døde.

Den anden sygehjælper, der er under mistanke, blev indlagt med høj feber. Men resultatet af de to prøver, en analyse og en kontranalyse, kommer først i dag. Derudover er Teresa Romeros mand indlagt til observation, men han er tilsyneladende ikke blevet smittet.

Det samme gælder tre andre personer under observation.

Det er dog ikke kun mennesker, der er under mistanke. Der er også opstået tvivl, om hvorvidt den hund, som er ejet af sygehjælperen og hendes mand, er blevet smittet, og om den kan videreføre smitten til andre mennesker. Sundhedsmyndighederne i Madrid mener, at der er en risiko, og derfor har de krævet hunden aflivet.

I går udstedte en dommer en kendelse, der gav myndighederne ret til at gå ind i parrets lejlighed og tage hunden med sig.

Angiveligt blev den kørt til et hundeinternat, mens dens videre skæbne afgøres. Mindst 300.000 borgere har via en internetindsamling appelleret til, at hunden reddes. Og nogle eksperter mener, at hunden, hvis den er inficeret, er en enestående mulighed for at lære mere om, hvordan virus opfører sig hos dyr. Det vides, at hunde kan få ebola, men at de ikke reagerer med symptomer. Men spørgsmålet om, hvorvidt de kan smitte mennesker, er der endnu ikke fundet svar på.

Liberieren Thomas Eric Duncan, der blev behandlet for ebola i Texas, døde i går, oplyste en sygehustalsmand ifølge de internationale nyhedsbureauer. Thomas Eric Duncan var den første, der fik konstateret sygdommen i USA.