Religion blomstrer i Kina

Flere kinesere søger mod religi-onen, men det skaber konflikter

Kinesiske muslimer beder. Både kristendom, islam og buddhisme blomstrer i Kina.
Kinesiske muslimer beder. Både kristendom, islam og buddhisme blomstrer i Kina. Foto: Chen Junqing

Unge mennesker strømmer til Shangxiang-kirken i det centrale Chengdu i det vestlige Kina, hvor den protestantiske kirke holder åbent hus med fælles sang og læsning af Bibelen. En del af dem lader sig overbevise og bliver døbt samme aften. Det er blot et af mange eksempler på, at flere og flere kinesere søger efter et åndeligt fællesskab og har gode muligheder for at finde det. For på trods af de mange rapporter om undertrykkelse af religiøse er Kina et af verdens mest mangfoldige lande, når det gælder religion.

En undersøgelse fra tænketanken Pew Research Center viste tidligere på året, at selvom flertallet af de godt 1,3 milliarder kinesere er ikke-troende eller deciderede ateister, er nogle af de store verdensreligioner stærkt repræsenteret i landet. Der findes for eksempel omkring 23 millioner muslimer i Kina, og hovedparten af dem lever i fredelig sameksistens med andre trosretninger:

”Vi har ingen problemer i forhold til andre troende, det er kun godt, at folk har en tro,” siger Ma Fuchen, der tilhører hui-folket, den største muslimske minoritet i Kina.

Op imod 68 millioner protestanter og katolikker vidner om, at kristendommen er på fremmarch. Enkelte mener endda, at Kina kan blive verdens største kristne nation og overgå USA, hvor antallet af kristne er faldende.

”Jeg har fået det indtryk, at religion spiller en mindre og mindre rolle i Vesten, og at der er mange tomme kirker. Det er jeg lidt skuffet over. Jeg føler, at det er lige modsat i Kina,” siger Miao Wen, der på et tidspunkt selv overvejede at blive kristen, men endte med at vælge buddhismen.

Med 185 millioner eller 18 procent af befolkningen er buddhismen den største religion i Kina, men mange vender sig også mod oprindelige, kinesiske trosretninger.

Selvom troen blomstrer i Kina, er kommunistpartiet konstant på vagt over for trossamfund, der kan blive for magtfulde. Staten er således i voldelig konflikt med muslimer i Xinjiang-provinsen, og også tibetanerne holdes i kort snor. På det seneste har lokale myndigheder i Wenzhou i Zhejiang-provinsen i det østlige Kina revet kirkebygninger ned og beordret over 300 kors fjernet, angiveligt fordi de var blevet for dominerende i bybilledet.

Kristeligt Dagblad indleder i dag en serie om tro i Kina med repræsentanter fra fem store trosretninger: protestantisme, katolicisme, buddhisme, daoisme og islam.