Strid om skylden for første ebola-smittede i Europa

Myndigheder og hospitalspersonale i Madrid beskylder gensidigt hinanden for at være årsag til smitten

Demonstration i Spanien. Der kæmpes om, hvem der har skylden for ebola-tilfældene i landet.
Demonstration i Spanien. Der kæmpes om, hvem der har skylden for ebola-tilfældene i landet. . Foto: Paul Hanna .

Den 44-årige ebolaramte sygehjælper Teresa Romero tilstand forværredes i går, og hun fik lagt et rør ned i halsen. Hun var ellers i bedring indtil i går morges. Men derefter gik det ned ad bakke, og noget tyder på, at den eksperimentalbehandling med antistoffer fra en patient, der har overlevet ebola, alligevel ikke virker.

Men hun har ikke kun sin sygdom at kæmpe mod. Fra sin sygeseng på den isolerede stue på Carlos III-hospitalet i Madrid har hun også måttet finde sig i at blive beskyldt for at have både løjet og skjult oplysninger om sin tilstand. Beskyldningerne er kommet fra den øverste politiske ansvarlige for sundheden i Madrid-regionen, Javier Rodriguez.

Han har udtalt, at han har ”beviser på, at sygehjælperen har tilbageholdt oplysninger om sin tilstand”, blandt andet over for den familielæge, der tilså hende, inden sygdommen brød ud. Lægen kom til hendes hjem i Alcorcn, en forstad til Madrid, men Teresa Romero undlod at gøre opmærksom på, at hun havde behandlet ebolapatienter og derfor muligvis selv kunne være blevet smittet.

Ifølge myndighederne undlod hun også at fortælle, at hun havde rørt sin pande med en virusinficeret gummihandske, og at det er den angivelige årsag til, at hun blev smittet.

Selv siger Teresa Romero, at hun først senere kom i tanke om, at disse hændelser kunne være vigtige.

Præsidenten for den konservative regionale regering i Madrid, Ignacio Gonzlez, forsøgte i går at bløde Rodriguez' beskyldninger op.

”Under ingen omstændigheder kan sygehjælperen beskyldes for noget,” sagde han.

Samtidig er læger og sundhedspersonalet i Madrid harme over, hvad de kalder en række af eklatante fejl i sikkerhedsprotokollen over for ebola. Og frygten for smitte blandt personalet er så stor, at mange af dem har meldt sig syge eller ligefrem nægtet at tage vagter. I går måtte Carlos III-hospitalet indkalde sommer-suppleanter for at kunne dække vagterne.

Personalet mener, at træningen i at behandle ebolapatienter er for kort og mangelfuld. Og de kritiserer især, at de ikke har haft tid til at træne i at tage de vigtige sikkerhedsdragter på og af.

Den skadestuelæge, der tilså sygehjælperen, da hun i mandags henvendte sig på sygehuset i Alcorcn, har ladet sig frivilligt indlægge, fordi han frygter at være smittet. Han retter en hård kritik mod myndighederne for lemfældig sikkerhed. Blandt andet hævder han, at dragterne, som skal beskytte mod virus, har for korte ærmer. Og en ambulance, som kørte Teresa Romero til sygehuset, blev angiveligt ikke steriliseret, men senere brugt til at hente andre patienter.

I alt syv personer er indlagt og isoleret på Carlos III-hospitalet. Andre omkring 50 personer er under mistanke og holdes under observation, deriblandt to kvindelige frisører, der fjernede hår fra benene på Teresa Romero, da hun endnu ikke vidste, at hun havde fået ebola.

Teresa Romeros mand er én af de syv indlagte. Parrets hund, ”Excalibur”, blev genstand for stor polemik i sine sidste timer, inden den blev aflivet af myndighederne onsdag aften. Flere end 300.000 mennesker havde skrevet under på en appel om at redde hundens liv. Og eksperter havde bedt om at skåne hunden for at kunne studere dens mulige udvikling af ebola - men forgæves.

Klik på pilen i højre side af tidslinjen nedenfor for at følge udviklingen fra det første Ebola-udbrud.