Prøv avisen

Amerikanernes bøn er en hjælpelinje

Børn beder aftenbøn.

Undersøgelse viser, hvad amerikanerne beder for, når de beder til Gud

Når amerikanerne lægger sig på knæ ved sengekanten, bøjer hovedet ved middagsbordet eller sender en tavs bøn ud i universet, er temaet oftest dem selv og deres familie og venner - og nogle gange gode lottoresultater. Det viser en undersøgelse af amerikanernes bedevaner, der også konstaterer, at 48 procent af befolkningen beder dagligt.

Ifølge undersøgelsen fra den kristne institution LifeWay Research (LivsVej Forskning) handler de fleste bønner om de bedendes nære liv. 82 procent af de bedende amerikanere går typisk i forbøn for familie og venner, og 72 procent lader bønnen handle om egne problemer og vanskeligheder.

13 procent fortæller, at deres bønner har handlet om en sejr for deres foretrukne sportshold, mens 21 procent siger, at de har bedt for at vinde i lotto. Også livet som bilist får amerikanerne til at vende tankerne mod Gud: Syv procent har bedt for at finde en parkeringsplads, og syv procent har bedt for at undgå en fartbøde.

”De fleste mennesker beder, når de har brug for en hjælpelinje. Men deres bønsliv er ikke en vane rodfæstet i et forhold til Gud,” siger Ed Stetzer, der er direktør for LifeWay Research.

I Bibelen opfordrer Paulus kristne til at bede for alle i høje stillinger i samfundet. Ikke desto mindre går blot 12 procent af de bedende amerikanere ifølge undersøgelsen i forbøn for landets politikere. Amerikanerne tager derimod Jesu påbud om, at kristne skal bede for deres fjender, mere alvorligt. 40 procent af de bedende amerikanere siger, at de har gjort det, mens 41 procent siger, at de har bedt for mennesker, som har behandlet dem dårligt.

Undersøgelsen viser også, at 83 procent af de bedende amerikanere mener, at deres bønner ofte besvares, og 25 procent siger, at deres bønner altid besvares. Kun tre procent mener, at deres bønner aldrig besvares.

Undersøgelsen falder sammen med, at flere nye bøger har taget bønnen op til eftertanke i amerikanske kristne kredse. I denne uge udkom bogen ”Before Amen: The Power of a Simple Prayer” (Før amen: Den simple bøns magt) af den kristne forfatter Max Lucado, og i næste måned udgiver megakirkepræsten Tim Keller bogen ”Prayer: Experiencing Awe and Intimacy With God” (Bøn: At opleve ærefrygt og intimitet med Gud).