Prøv avisen

Jeg slipper fuglene ud i friheden

Man skal behandle sine medskabninger godt, og derfor slipper jeg fugle ud af deres bure, og sætter fisk ud i søer og floder, fortæller Miao Wen, der blev buddhist for 10 år siden. Foto; Scanpix

Miao Wen overvejede at blive munk, men fandt ud af, at man godt kan leve et almindeligt liv som buddhist

En mand står og bladrer i nogle bøger i Aidan-klosteret i Chengdu. Han præsenterer sig som Miao Wen - et navn, han fik, da han for 10 år siden blev buddhist. Han er 41 år og arbejder som computerreparatør og handler desuden med antikviteter. Og så har han nogle specielle fritidsinteresser, der også har en del med hans tro at gøre.

Miao Wen inviterer os med hen til en ven, der har en lille værkstedsbutik lige ved klosteret. Her laver de selv røgelsespinde fra bunden og uden de kemikalier, som almindelige røgelsespinde er proppet med, fortæller de.

Vi sætter os under nogle blafrende tibetanske bedeflag uden for værkstedet og drikker te, brygget på blade, som de selv har samlet oppe på Emeishan, der er buddhisternes hellige bjerg.

Hvorfor blev du buddhist?

”Før havde jeg ofte problemer med helbredet. Jeg havde et begær efter materielle ting og var altid urolig. Da jeg begyndte at sætte mig ind i buddhismen, fandt jeg ud af, at det handler om at arbejde med sig selv for at finde den indre ro. Men det handler også om forholdet til andre. Man skal vise venlighed over for andre og dele sin viden med dem. Jeg lod mig registrere som buddhist i Wen-shu-klosteret her i Chengdu, for når man er registreret, er det mere forpligtende. Samtidig får man adgang til læremestre, bøger og undervisning. Jeg overvejede endda at blive munk, men det har jeg opgivet. Jeg føler ikke, at jeg har nok indsigt, og fandt ud af, at man godt kan leve et almindeligt liv ved siden af.”

Hvordan praktiserer du din tro?

”Nogle buddhister har en fast rutine med at stå tidligt op og meditere på faste tidspunkter. Det har jeg ikke, men forsøger at få det passet ind i de daglige gøremål. Jeg går altid med mine armbånd, der minder mig om, at jeg er buddhist, og samtidig kan de bruges under meditationen. Jeg er veganer og spiser ikke kød, heller ikke æg og yderst sjældent mælkeprodukter. Som buddhist må du ikke slå ihjel, og det gælder også insekter, som man bare vifter væk. Jeg bruger nogle fridage på at tage på markeder og købe fugle eller fisk og derefter slippe dem fri. Man skal behandle sine medskabninger godt, og derfor slipper jeg fugle ud af deres bure, og sætter fisk ud i søer og floder.

Som buddhist må du ikke lyve, men skal være ærlig i alt, hvad du siger og foretager dig. Jeg lægger også vægt på at vise respekt for mine forældre og ældre mennesker i det hele taget.”

Hvordan ser du på andre religioner?

”Jeg undersøgte andre trosretninger, før jeg valgte buddhismen. Herunder kristendommen, som jeg fik et godt indtryk af, men som jeg forstår det, beder de kristne en gud om at hjælpe dem. I buddhismen skal den enkelte arbejde med sig selv for at finde vejen ved hjælp af Buddhas eksempel. Jeg har mødt flere udlændinge og fået det indtryk, at religion spiller en mindre og mindre rolle i Vesten, og at der er mange tomme kirker. Det er jeg lidt skuffet over.”

Hvad ønsker du dig for fremtiden?

”Vi buddhister eksisterer på en måde i tre dimensioner: i det forrige liv, det nutidige og det næste. Et godt menneske kan opleve ulykkelige ting i dette liv, fordi han eller hun gjorde noget dårligt i det forrige liv. I det næste kan han så opleve gode ting, og sådan kører det i en cirkel. Det er det, man skal være bevidst om og forsøge at slippe ud af ved at nå en højere erkendelse. Jeg har haft en tibetansk læremester og vil gerne lære mere.”

Man skal behandle sine medskabninger godt, og derfor slipper jeg fugle ud af deres bure, og sætter fisk ud i søer og floder, fortæller Miao Wen, der blev buddhist for 10 år siden. Foto; Scanpix Foto: Vera Bundgaard
Man skal behandle sine medskabninger godt, og derfor slipper jeg fugle ud af deres bure, og sætter fisk ud i søer og floder, fortæller Miao Wen, der blev buddhist for 10 år siden. Foto; Scanpix Foto: Vera Bundgaard