Ortodokse jøder ødelægger reklamebilleder af kvinder

Kvindemotiver på busser i Jerusalem er blevet omdrejningspunkt for en hård værdikamp mellem israelske aktivister og ultra-ortodokse jøder

Nogle ultra-ortodokse jødiske grupper i Jerusalem er stærkt imod biller af kvinder i offentligheden – også selvom billederne ikke har noget seksuelt indhold.
Nogle ultra-ortodokse jødiske grupper i Jerusalem er stærkt imod biller af kvinder i offentligheden – også selvom billederne ikke har noget seksuelt indhold. .

De fleste danskere vil nok have svært ved at se det kontroversielle i et motiv af en påklædt kvinde på siden af en bus.

Ikke desto mindre har israelske aktivister i to år kæmpet en hård kamp mod ortodokse jøder for retten til at bruge motiver af kvinder på busreklamer.

Det var derfor lidt af en sejr for aktivisterne, da de i sidste uge kunne lancere en reklamekampagne med motiver af kvinder på busser i Jerusalem, efter at Højesteret havde givet dem medhold i sagen, skriver den israelske avis Haaretz.

Reklamerne, som viser portrætbilleder af kvinder med skriften “Jerusalems kvinder — en fornøjelse at møde jer”, blev lanceret i forbindelse med den jødiske højtid Sukkot, løvhyttefesten.

Men noget tyder på, at kampen ikke ender her. Siden lanceringen af kampagnen er næsten en tredjedel – 13 ud 45 – af reklamerne blevet skæmmet eller ødelagt, skriver Haaretz.

Aktivisterne bag kampagnen kræver, at politiet griber ind og understreger, at de ikke lader sig true af ødelæggelserne.

”At de har vandaliseret en række reklamer i kampagnen er hverken overraskende eller bekymrende, og det afskrækker os ikke,” siger Marik Stern, generaldirektør i Yerushalmim, som både er et politisk parti og en bevægelse, der arbejder for mere pluralisme i det religiøse Jerusalem.

Yerushalmim har været forkæmper for retten til at vise reklamer med kvinder i den israelske hovedstad.

”Vores mål er at skabe præcedens, så det bliver muligt for så mange virksomheder og organisationer som muligt at offentliggøre billeder af kvinder i byen," siger Marik Stern.

Ifølge ham er der flere reklamer med billeder af kvinder på vej de kommende uger.

Yerushalmims advokat Aviad Hacohen har bedt både statsanklageren og Jerusalems politi om at gribe ind over for ødelæggelserne. Han påpeger, at det ikke er første gang, der er begået hærværk eller voldshandlinger i de ultra-ortodokse kvarterer.

Aviad Hacohen opfordrer derfor myndighederne til at sikre, at ”retsstatsprincipperne og håndhævelsen af loven såvel som ytringsfriheden ikke blot vil være hule klicheer, men værdier der praktiseres i staten Israels hovedstad”.

Nogle ultra-ortodokse jødiske grupper i Jerusalem er stærkt imod biller af kvinder i offentligheden – også selvom billederne som i dette tilfælde ikke har noget seksuelt indhold.

Både busselskabet Egged, der ejer busserne, og medievirksomheden Canaan Media, der har ansvar for busreklamerne, har længe været modvillige mod at bringe reklamer af kvinder af frygt for hærværk mod busserne. Aktivisterne bad derfor Højesteret i 2012 om at tvinge parterne til at bringe reklamerne.

Den kontroversielle reklamekampagne er ikke den eneste af sin slags i Jerusalem.

En kvinderettighedsgruppe, som kæmper for flere religiøse rettigheder til jødiske kvinder, har ligeledes lanceret en reklamekampagne på busser, som skal give kvinder ret til at læse de jødiske skrifter ved Grædemuren i Jerusalem, skriver The Jerusalem Post. En religiøs handling, som kun jødiske mænd må udføre.