Ebola udfordrer verden

Regeringschefer lover at øge indsatsen mod ebola. FN advarer om en tidobling af antallet af nye tilfælde i december

Læge Steven Hatch tjekker sit udstyr i et spejl, inden han går ind på en ebola-klinik i Liberia. Foto: Daniel Berehulak/The New York Times
Læge Steven Hatch tjekker sit udstyr i et spejl, inden han går ind på en ebola-klinik i Liberia. Foto: Daniel Berehulak/The New York Times.

Et enigt sikkerhedsråd kritiserede i onsdags i FN det internationale samfunds indsats mod ebola og opfordrede til en ”dramatisk udvidelse af den økonomiske og materielle assistance til Vestafrika.”

”Verdens reaktion på epidemien og dens konsekvenser har langtfra været tilstrækkelig,” hed det i erklæringen, som kommer efter en alarmerende advarsel fra FN's Verdenssundhedsorganisation WHO.

WHO vurderer, at antallet af nye tilfælde af ebolasmitte risikerer at stige kraftigt fra små 10.000 smittede i alt siden udbruddet i Guinea i december sidste år, til mellem 5000 og 10.000 nye smittede om ugen, fra december.

Ifølge WHO er 8914 mennesker indtil nu blevet smittet, mens 4447 er døde.

”Ebola løber foran os. Epidemien er ved at vinde kapløbet. Enten standser vi ebola nu, eller også vil vi stå over for en situation uden fortilfælde. Og uden at have en plan,” sagde Anthony Branbury, lederen af FN-missionen for koordinering af ebola-indsatsen UNMEER, da han vidnede for FN's Sikkerhedsråd.

Konstateringen af endnu et offer smittet med ebola i USA forstærker frygten for, at epidemien skal komme ud af kontrol. Den liberianske mand Thomas Eric Duncan, der er blevet behandlet for ebola på Texas Health Presbyterian Hospital, er død, og to ansatte blandt plejepersonalet er nu smittet. Også i Spanien er en sygeplejerske blevet smittet efter at have behandlet personer, der havde fået smitten i Vestafrika.

WHO anbefaler, at 70 procent af alle patienter skal have adgang til en hospitalsseng den 1. december, og at 70 procent af alle begravelser organiseres, så de ikke udbreder smitten. Men kun en tiendedel af de 500 nødvendige begravelseshold er i aktion. Og kun 4300 senge vil være til rådighed den 1. december, hvis indsatsen fortsætter som nu, mens antallet af smittede vil have nået 9000, oplyser WHO.

FN's Sikkerhedsråd har opfordret til hurtigst muligt at finansiere mobile laboratorier, felthospitaler, uddannet personale samt diagnosticeringsmateriel, men også vacciner og medicin til Liberia, Sierra Leone og Guinea.

Men flere senge og hospitaler er ikke nok, mener Læger uden Grænser.

”Flere hospitaler og senge er nødvendigt, men hvis vi virkelig vil bekæmpe ebola, skal vi have medicin og vacciner hurtigt, også selvom der kun findes eksperimentalprodukter,” siger Claire Magonne, talsmand for Læger uden Grænser i Frankrig.

Vacciner er ved at blive udviklet, og behandlinger er blevet stillet til rådighed for patienter, der behandles i Europa, men ikke for de afrikanske lande.

”Det kan være problematisk at benytte behandlinger, der kan have uforudsete bivirkninger. Men det er det eneste, som kan bremse epidemien på det stadium, hvor vi befinder os nu,” siger Claire Magonne.

Ifølge FN er kun en fjerdedel af de 5,8 milliarder kroner, som det internationale samfund har lovet til en særlig ebolafond, kommet ind.

Medical personnel (back) take pictures with their mobile phones as health workers in protection suits transport a mock patient into a quarantine ward during a drill to demonstrate the procedures of handling Ebola victims, at a hospital in Guangzhou, Guangdong province October 16, 2014. Picture taken October 16, 2014. REUTERS/Stringer (CHINA - Tags: HEALTH) CHINA OUT.NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN CHINA
Medical personnel (back) take pictures with their mobile phones as health workers in protection suits transport a mock patient into a quarantine ward during a drill to demonstrate the procedures of handling Ebola victims, at a hospital in Guangzhou, Guangdong province October 16, 2014. Picture taken October 16, 2014. REUTERS/Stringer (CHINA - Tags: HEALTH) CHINA OUT.NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN CHINA Foto: Stringer