Islamisk Stat, Isil, Isis?

De islamistiske terrorister i Syrien og Irak har en kæde af navne bag sig

Islamisk Stat bombes i den syriske by Kobani.
Islamisk Stat bombes i den syriske by Kobani. Foto: Reuters/Kai Pfaffenbach.

Der hersker forvirring om, hvad man skal kalde gruppen, der har erklæret en islamisk stat i store dele af Syrien og Irak. Gruppen har selv officielt skiftet navn adskillige gange gennem tiden, og i dag kan man se gruppen blive omtalt med en række forskellige navne og forkortelser.

Da gruppen blev grundlagt i 1999, var det under navnet Gruppen af Monoteisme og Jihad. Navnet skiftede i 2004, da gruppens leder svor troskab til terrornetværket al-Qaeda. Derefter hed gruppen al-Qaeda i Irak.

Islamisk Stat: navnet,de fleste kender

Efter den militante gruppe i 2006 havde erobret store områder i det nordlige Irak, skiftede den navn til Islamisk Stat i Irak. I 2013 havde gruppen fået så meget fodfæste i Syrien, at den nu ændrede navnet til Islamisk Stat i Irak og al-Sham. Det er det navn, der ofte forkortes til Isis, som man stadig ser brugt i dag.

Al-Sham er en gammel arabisk betegnelse, der kan have forskellige betydninger. Navnet kan bruges om landet Syrien eller blot om den syriske hovedstad, Damaskus. Men det kan også henvise til et større område, der nogenlunde svarer til Levanten. Det dækker groft sagt over landene Syrien, Libanon, Jordan, Israel og de palæstinensiske territorier. Derfor bliver gruppen også nogle gange omtalt som Islamisk Stat i Irak og Levanten, forkortet Isil. Forskellen mellem Isil og Isis afhænger således af, hvilken betydning man lægger i al-Sham.

I juni i år sendte gruppen et stærkt signal ved at ændre navnet igen, så den nu blot kalder sig Islamisk Stat. Dermed er det muslimske kalifat ikke længere geografisk begrænset, men er dén islamiske stat i verden.

Daesh

I arabiske lande er gruppen mest kendt som Daesh. Det er begyndelsesbogstaverne i ordene i gruppens navn på arabisk. Ifølge det amerikanske nyhedsbureau AP truer islamisterne dog med at skære tungen af dem, der bruger betegnelsen Daesh om dem. De opfatter det som mangel på respekt. I en særlig arabisk bøjning af Daesh kan ordet nemlig også bruges nedsættende om en person, der forsøger at pådutte andre sine holdninger.

Betegnelsen Daesh er også ved at vinde udbredelse i Europa og bliver blandt andet brugt af den franske regering.